U nás se hodně daří historkám o sexu a marihuaně

Red Kul
12. 9. 2008 12:30
On line rozhovor s etnologem Petrem Janečkem

Praha - "Zrovna dnes ráno se ke mně dostala jedna z Rokycanska - opilci pronikli do oddělení patologie v místní nemocnici a hráli pak s utrženými lidskými hlavami fotbal a kopali je dolů z kopce," odpověděl etnolog a folklorista Petr Janeček na žádost o nejnovější městský mýtus v on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Právě vydává už třetí díl knihy, která se stala nečekaným bestsellerem. Nejnovější sbírka městských mýtů s podtitulem Mytologie pro 21. století přináší další příběhy, které jako zaručeně pravdivé vyprávěla přítelkyně vašeho bratrance či nejlepší kamarádka tetičky vaší švagrové.

Čtěte: Černá sanitka teď varuje před solárii a antiperspiranty 

"Městské mýty plní stejné nebo podobné funkce jako dávné pověsti - touhu poslechnout si dobrý příběh, bát se v klidu domova, zjistit "pravdu" o určitých fenoménech, touhu dozvědět se intimní či tajné informace o určitých lidech a lokalitách. Jediný rozdíl možná je, že dnes přijímáme informace z daleko většího množství médií," napsal o původu městských mýtů.

Sedmdesát procent z nich se podle něho šíří globálně po celém světě. Většinou vznikají na jedno místě a odtud pronikají do světa; dnes je to ale kvůli internetu dost obtížné přesně vypátrat.

"Zatím jsem nenarazil na žádný globální mýtus, který by zcela jistě pocházel z Česka - snad kromě péráka v podobě protifašistického bojovníka," dodává.

Petr Janeček
Petr Janeček | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Černá sanitka prozkoumá na ČT zaručené fámy
Rozhovor: Novodobé fámy jsou hlavně z dovozu
První kniha: Děti krade supermarket, ne sanitka
Druhá kniha: Sanitka přijela podruhé. A není to fáma
TV cyklus: Černá sanitka přiveze fámy i na ČT

S novinkou mu stejně jako s předchozími svazky pomohli fanoušci, kteří ho zásobili další várkou příběhů z nejrůznějších oblastí. Zároveň se třetí knihou se výsledky jeho práce dočkaly aktuálního televizního zpracování, které ČT vysílá každý čtvrtek proti sitcomu Comeback na Nově.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:15Autor: ad janca

Otázka: prave, prece na tech histrokach je zajimave, ze jsou bez psychologizace, kratke strucne, a ne televizne natahovane

Petr Janeček: Dobrý den, moc se omlouvám za malé zpoždění. Psychologizace je u televizního formátu asi nutná, samotné historky by byly podle mého mínění bez dodání kontextu na obrazovce příliš stručné...

Odpovězeno: 12. 09. | 11:18Autor: emir

Otázka: Pamatujete si na nejaky pripad, kdy se nejaky meststky mytus dostal primo do hlavnich zprav v televizi nebo na predni stranky novin a pak byl pozdeji odhalen jako vymysl?

Petr Janeček: Ano, podle mého mínění se to stává poměrně často, liší se jen míra odstupu, jakou od toho žurnalisté projeví. I Reuters se to stane cca 2x - 3X do roka, ale ta to obvykle velmi brzy dementuje. Právě z Reuters převzaly např. legendu o námořníkovi naloženém v sudu rumu v roce 2006 lidovky.cz. Reuters to pak dementoval, u nás k tomu myslím nedošlo. Na hraně šíření mýtu je ale např. i mediální hit podzimu 2007 - lízání halucinogenních žab jihočeskými studenty či nakažené injekční stříkačky na sedadlech MHD, které se ve zprávách (předevšém TV Nova) objevily již několikrát.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:23Autor: Teri

Otázka: Dobrý den, dá se nějak spolehlivě ověřit, zda ta a ta legenda má či nemá pravdivý základ?
Jinak moc držím pěsti v dalším sbírání, shrnout všecky ty varovné poplašné maily typu Nejezte mentos a nepijte colu byl skvělý nápad. Díky za zajímavou práci a ať se daří!

Petr Janeček: Úplně spolehlivě nikoli, byla by to práce pro obrovský tým žurnalistů, psychologů, kriminalistů apod. Podle nás folkloristů se ale pravděpodobně nestala drtivá většina z nich - tyto příběhy vychází jen z kolektivních mýtických archetypů. Probíhá spíše opačný proces - lidé se nějakou legendou inspirují a napodobí ji, verbálně či ji dokonce přehrají v realitě(např. k vytvoření alibi při nějakém zločinu). Podle amerických folkloristů má pravdivý základ tak 4 legendy z 1000, v mojí poslední knížce je jedna, která pravdivý základ možná skutečně má (Auto po mrtvém).
Děkuji moc za přízeň, mějte se také moc hezky!

Odpovězeno: 12. 09. | 11:24Autor: Vejcon Proto

Otázka: Umíte hrát na ukulele?

Petr Janeček: Bohužel neumím hrát na žádný hudební nástroj, ukulele nevyjímaje.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:26Autor: ofka

Otázka: Myslite, ze internet prispel k rozsireni urban legends? Znate nejake nove legendy, ktere jsou typicky internetove/pocitacove?

Petr Janeček: Určitě, ale jeho vliv bych nepřeceňoval. Internet minimálně velmi zrychlil šíření urban legends, ve výjimečných případech přispěl i ke vzniku nových. Typicky internetová je např. česká verze legendy o stopaři se škrtící strunou (původní americká byla trochu odlišná), typicky internetové jsou obvykle legendy, které varují před nějakým fiktivním nebezpečím. Většina legend se ale přes internet nešíří jako hoaxy, ale objevují se spíše na chatech, diskuzních forech a soukromé korespondenci.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:29Autor: ubr

Otázka: Jak dlouho jste sbiral material na jednotlive knizky? Odkud jste bral nejvice informaci?

Petr Janeček: Na tu první asi 2 roky, informace jsem nejdříve čerpal od známých, kamarádů v hospodě apod., a z internetových diskuzních serverů věnovaných právě městským legendám. Později mi hodně pomohly náhodné rozhovory s cizími lidmi, moji studenti na UK a čtenáři mých knížek. Největším zdrojem je pro mne teď ústní podání plus částečně internet.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:32Autor: jaja

Otázka: Dobry den, co vas vubec k vdeckemu zajmu o mestske legendy privderlo? Nejakou jaste si overoval? :-)

Petr Janeček: Odjakživa jsem měl rád mýty, legendy a pohádky, a proto jsem vystudoval etnologii, obor, který se věnuje mimo jiné právě i folkloru...
Navíc jeden můj nejmenovaný kamarád donekonečna opakoval historku o pankáčovi a malé holčičce, které byl údajně svědkem, a neustále ji zasazoval do různých míst, jako že byl jejím skutečným svědkem. Jelikož mi to nedalo, v rámci svého studia na UK jsem se tomuto tématu začal věnovat hlouběji, a během pobytu v USA se seznámil i s příslušnou odbornou literaturou...
A pak přišel ze strany nakladatelství Plot námět na knížku.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:35Autor: Bára

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, co dělá můj oblíbený pérák.

Petr Janeček: Pérák se znovu objevil v mojí třetí knížce (společně s dalším fantomem zvaným Kohlenklau), do konce roku by v GB měla vyjít velká anglickojazyčná monografie o mnoha jeho mezinárodních podobách, kam přispívám o českém Pérákovi (bude se to jmenovat Spring-heeled Jack: Sources and Interpretations), a pokud mám správné informace, měl by se objevit i v podobě komiksu v časopise Komiksfestrevue a v novém českém filmu Protektor. Obé tento podzim, takže fanoušci péráka se mají rozhodně na co těšit...

Odpovězeno: 12. 09. | 11:40Autor: Tomáš Fojtík

Otázka: Dobrý den pane Janečku, už od prvního dílu Černé sanitky jsem velkým nadšencem Urband legend a chtěl bych se zeptat, co máte v plánu dělat po třetím dílu Černé sanitky - nebavilo by vás třeba románové nebo povídkové zpracování UL? Děkuju. Tomáš Fojtík

Petr Janeček: Hezký den, děkuji moc za přízeň!
Nepovažuji se rozhodně za spisovatele a nemám literární ambice, považuji se jen za sběratele - takže na románové nebo povídkové zpracování této tématiky z mé strany asi nedojde.
Folkloru se ale rozhodně věnovat nepřestanu - v listopadu by ve stejné edici jako Černá sanitka, kterou rediguji, měla vyjít velká kniha Jaromíra Jecha Krakonoš - obsáhlý průvodce o krakonošovském mýtu od středověku po současnost, který by mohl mít podtitul "Všechno, co jste chtěli vědět o Krakonošovi, ale báli jste se na to zeptat".
Poté uvažuji o teoretické, odborné práci o urban legends a pak bych se rád věnoval nápisům na zdech a nápisovému folkloru vůbec a dětskému folkloru.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:41Autor: petr

Otázka: zdravim vas, siril jste nekdy sam nejaky mestsky mytus? :-)

Petr Janeček: Ano, z experimentálních důvodů, abych zjistil, zda se v ústním podání uchytí a začne kolovat... Zatím se tak bohužel nestalo. Z pochopitelných důvodů ho ale nemohu prozradit...

Odpovězeno: 12. 09. | 11:42Autor: jena

Otázka: ktery z tech pribehu byste chtel zazit?

Petr Janeček: Rozhodně bych se chtěl setkat s pérákem a mizející stopařkou-duchem. Nechtěl bych se setkat s žiletkami na tobogánu a kočičím drápkem v číně.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:46Autor: Jana K.

Otázka: Dobry den, da se skutecne vysledovat, ze jsou nove myty vic o vecech nez o lidech, kdyz se nachazime v ere reklamy a spotreby?

Petr Janeček: Moc zajímavá otázka, něco na tom asi bude... Staré mýty byl vždy spíše o lidech či živých bytostech, pokud se tam vyskytly nějaké věci, byly to vždy věci neobyčejné, kouzelné, jako sedmimílové boty či kouzelný prsten. Reklama se nám snaží vsugerovat - a to postupy velmi podobnými těm mytický - že podobnou magickou funkci mají i věci zcela banální, jako je prací prášek či sladká limonáda. Řekl bych, že i nové mýty jsou spíše o lidech, ale těch o věcech nebezpečně přibylo - svou roli tam určitě hraje ale i moderní marketing.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:49Autor: Janča

Otázka: Jak jste spokojený s výslednou podobou tv seriálu? Natahovat historku, kterou lze shrnout do dvou vět, na dvacet minut se mi nezdá nejšťastnější. Na knížce se mi líbí právě stručnost jednotlivých historek

Petr Janeček: Výsledná podoba seriálu se mi líbí, hlavně pro jeho experimentování s formou a kamerou, a pak hlavně to, že se povedlo zachovat tématickou různorodost jednotlivých dílů - každý je o něčem zcela jiném. Možná by šlo uvažovat o tom vložit do jednoho dílu větší množství historek (ale v dalších dílech tomu tak bude) či vložit jinou pointu než je v knížce... Celkově je můj dojem ale pozitivní, hlavně kvůli té variabilitě jednotlivých dílů.

Odpovězeno: 12. 09. | 11:50Autor: booom

Otázka: Zdravim vas, na kolik knihy by vydaly vsechny prispevkyx, ktere vam lide poslali?

Petr Janeček: Hezký den, v tuto chvíli ještě tak na jednu - v identickém rozsahu jako předchozí knížky. Ale "Černá sanitka: Třikrát a dost":-)

Odpovězeno: 12. 09. | 11:54Autor: karel urban-myth

Otázka: je pravda, ze se myty siri celosvetove? a maji tedy jeden zdroj, nebo je to vymena? pochazi nektery globalni mytus i z ceska, nebo je to spis jednosmerne? a jaky je enjaky hezky americky mytus - treba z Iraku?

Petr Janeček: Ano, takových sedmdesát procent z nich se šíří globálně po celém světě. Většinou vznikají na jedno místě a odtud se šíří do světa, dnes je to ale kvůli internetu dost obtížné přesně vypátrat. Zatím jsem nenarazil na žádný globální mýtus, který by zcela jistě pocházel z Česka - snad kromě péráka v podobě protifašistického bojovníka. U nás se hodně daří historkám o sexu a kouření marihuany, které v okolních státech tolik nekolují. Z Iráku si vzpomínám jen na mýtus o těch obrovských skákajících jedovatých pavoucích, kteří útočí na americké vojáky...

Odpovězeno: 12. 09. | 11:56Autor: Pavlus

Otázka: O čem konkretne bude teoreticka prace na tema myty, na ktere chcete pracovat? A jake budou zavery? :-)

Petr Janeček: Bude se týkat jednak dějin výzkumu městských mýtů na celém světě, a pak analýzou domácího, českého repertoáru. Dokončím ji nejdříve za dva roky, takže závěry ještě nejsou k dispozici, protože musím nejdříve zpracovat obrovské množství materiálů, ale rád bych se věnoval právě otázce, nakolik jsou české legendy specifické a čím se liší od těch zahraničních, popřípadě jak navazují na tradiční české pověsti...

Odpovězeno: 12. 09. | 11:57Autor: Sales Director

Otázka: městské legendy jsou skvělé a právě proto jak se dokážou šířit.
třeba ta legenda o maturitní práci na téma odvaha, kdy student napsal : TOHLE JE ODVAHA a práci odevzdal...

Petr Janeček: Ano, také je mám rád. Této historce jsem dokonce věřil ještě na střední škole - tedy než se mi donesla z několika škol... Je to asi nejtypičtější středoškolská legenda a pokud vím, je mezi mladými maturanty stále aktuální, stejně jako tomu bylo před 30 lety...

Odpovězeno: 12. 09. | 12:00Autor: otaznik

Otázka: vazne jsou mestske myty podle vas moderni variantou povesti a baji? vzdyt zijeme uplne jine zivoty s jinymi prioritami...

Petr Janeček: Městské mýty plní podle mého mínění stejné nebo podobné funkce jako dávné pověsti - touhu poslechnout si dobrý příběh, bát se v klidu domova, zjistit "pravdu" o určitých fenoménech, touhu dozvědět se intimní či tajné informace o určitých lidech a lokalitách. Jediný rozdíl možná je, že dnes přijímáme informace z daleko většího množství médií - naši předkové měli jen to ústní podání. Ale osobně si myslím, že vliv mýtů a legend na naše předky se někdy až příliš přeceňuje - podle mne hrály jen podobnou roli jako mětské legendy...

Odpovězeno: 12. 09. | 12:02Autor: Silvie

Otázka: Sranda je, že se v knižní podobě objevil- coby mýtus- příběh jorkšíra uneseného orlem a teď se to skutečně stalo... Když s tím nedávno přišla máma, tak jsem se přitom za břicho popadala, kdože jí takovou hovadinu vyprávěl.

Petr Janeček: Díky moc, na tuhle otázku jsem se těšil... Ano, nedávno se skutečně stal podobný incident, ale bylo to přeci jinak než v té legendě - pes nebyl odnesen, a zcela chyběla druhá část příběhu o druhém zabitém pejskovi. Takžen mýtus žije dál, a realita jen přináší podobné příběhy...

Odpovězeno: 12. 09. | 12:03Autor: gunn

Otázka: Vypraveji se dnes mestske legendy vic nez treba pred par lety - protoze je to v dobe webu cosi drazdive ziveho?

Petr Janeček: Myslím že nejvíce se vyprávěly v období nadvlády komunistického režimu a pak na začátku 90. let, dnes je u nás situace podobná jako ve zbytku světa... We spíš jejich šíření zrychlil, nějaké nové přidal, ale v celku tak velký vliv podle mého mínění nemá...

Odpovězeno: 12. 09. | 12:05Autor: tyty

Otázka: reknete nam nejakou nejnovejsi legendu, prosim

Petr Janeček: Zrovna dnes ráno se ke mne dostala jedna z Rokycanska - opilci pronikli do oddělení patologie v místní nemocnici a hráli pak s utrženými lidskými hlavami fotbal a kopali je dolů z kopce. Nebo se to opravdu stalo?
Děkuji všem za dotazy, bohužel již musím končit - a to rozhodně není fáma!

 

Právě se děje

Další zprávy