U Christie's a Sotheby's začíná maratón asijských aukcí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 3. 2012 9:26
Asijská díla předhání impresionismus a moderní umění
Christie's. Hlava Buddhy
Christie's. Hlava Buddhy | Foto: Aktuálně.cz

New York - Bronzový Buddha, moderní umění, závěsné svitky i šálky vyřezané z nosorožčích rohů - to jsou jen některé položky z Asijského týdne dražeb, který v New Yorku zahajují aukční síně Christie's a Sotheby's. Půjdou do nich tisíce předmětů. Chybět nebude keramika, dávná kaligrafie či nábytek. Celková cena vydražených předmětů by podle odhadů měla značně překročit 100 milionů dolarů.

Asijské umění patří mezi klíčové hnací síly globálního trhu a za poslední rok vykazovalo silnou aktivitu. Zájem o ně neustále stoupá, především mezi čínskými sběrateli. Asijské umění dokonce začalo předhánět druhdy vévodící kategorie impresionismu a moderního umění.

Týden draže je součástí newyorského Týdne asijského umění, na kterém se podílí třéměř dvacítka muzeí a řada odborníků.

Dražby začínají v pondělí aukcí síně Sotheby's na téma Jihoasijské a současné umění. Hlavní položkou je Vesnice s kostelem (Village with Church), kterou namaloval ve Francii žijící indický malíř S.H. Raza. Toto dílo by se mělo podle odhadů prodat za 1,5 až 2,5 milionu dolarů a je tak nejcennější položkou série čtyř aukcí v Sotheby's, které by celkem měly vynést 30 až 40 milionů dolarů.

U Christie's se bude konat během čtyř dnů celkem sedm aukcí s asijskou tématikou, jejichž výtěžek je odhadován na 50 až 80 milionů dolarů. Za nejcennější položku je považována masivní pozlacená bronzová socha Buddhy Vairóčana z dynastie Ming, která by měla vynést až tři miliony dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy