Egypt poprvé od roku 1922 opravuje Tutanchamonovu rakev, vystaví ji nové muzeum

Restaurátoři budou na Tutanchamonově mumii pracovat osm měsíců.
Zvířecí socha patřila Tutanchamonovi, nalezena byla v jeho hrobce.
Archeologové restaurují Tutanchamonův sarkofág.
Archeologové opravují zvířecí sochu, která patřila Tutanchamonovi.
Tutanchamonův sarkofág.
Foto: Reuters
ČTK AFP, ČTK
5. 8. 2019 20:05
Egypt včera krátce ukázal zlatou rakev egyptského faraona Tutanchamona. Na ní poprvé od roku 1922, kdy byla objevena, pracují restaurátoři.

Začali v polovině minulého měsíce, kdy byla rakev tvořená třemi díly transportována z Údolí králů nedaleko Luxoru na jihu Egypta do nového Velkého egyptského muzea v Káhiře, píše agentura AFP.

Egyptský ministr pro památky Chaled el-Anany.
Egyptský ministr pro památky Chaled el-Anany. | Foto: Reuters

"Představujeme vám předmět, který má jedinečnou historickou hodnotu nejen pro Egypťany, ale pro celý svět," řekl egyptský ministr pro památky Chaled el-Anany na tiskové konferenci v novém muzeu. Z něho bude vidět na pyramidy v Gíze, jeden ze sedmi divů světa.

Zlatá rakev muže, který se stal faraonem ve věku zhruba devíti let a vládl do své smrti v 18 letech, bude spolu s dalšími Tutanchamonovými předměty vystavena pro veřejnost koncem roku při oficiálním otevření Velkého egyptského muzea.

Restaurátoři mají pracovat zhruba osm měsíců. Postupně musí opravit všechny tři rakve. Ta vnější měří 2,23 metru a zdobí ji portrét faraona, jenž drží cep a zahnutou berli, panovníkovy symboly.

Podle egyptského ministerstva pro památky v průběhu posledního století rakev na několika místech popraskala, zejména její víko a podstavec.

Hrobku 11. faraona 18. dynastie Tutanchamona, který vládl Egyptu v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem, objevil na západním břehu Nilu v Údolí králů téměř neporušenou roku 1922 anglický archeolog a egyptolog Howard Carter.

V dějinách nepříliš významný vládce se díky němu stal jednou z nejznámějších postav staroegyptské historie.

Howard Carter s kolegy otevírá dveře do Tutanchamonovy hrobky. Fotografie z roku 1924 je rekonstrukcí události z roku 1923.
Howard Carter s kolegy otevírá dveře do Tutanchamonovy hrobky. Fotografie z roku 1924 je rekonstrukcí události z roku 1923. | Foto: Wikimedia Commons - Harry Burton, New York Times (CC BY-SA 2.0)

"Konečně jste v Údolí králů učinil skvělý objev - stop - nalezen velkolepý hrob s neporušenými pečetěmi - stop - až do vašeho příjezdu znovu zasypán - stop - srdečné blahopřání - stop - Carter," napsal archeolog ve slavném telegramu svému mecenáši lordu Carnarvonovi den poté, co hrobku v sobotu 4. listopadu 1922 objevil.

Oba do ní pak vstoupili 26. listopadu zřejmě jako první lidé po zhruba třech tisících letech.

Po mnoha týdnech opatrného odkrývání byla 16. února 1923 otevřena místnost s Tutanchamonovým sarkofágem, faraonovu mumii se podařilo odhalit v říjnu 1925. Poslední předměty byly z hrobky vyvezeny v listopadu 1930.

Výjimečnost objevu spočívala v tom, že vykradači nestihli hrobku kompletně vyloupit. Do pohřební komory se sarkofágem Tutanchamona a jiných místností dokonce vůbec nevstoupili.

Dnes Tutanchamon pro mnohé symbolizuje bohatství starověkého Egypta. Jeho hrobka byla plná vzácných předmětů - vozů, truhlic, soch, alabastrových váz, zlatých šperků nebo vějířů z pštrosích per.

Oprava sarkofágu.
Oprava sarkofágu. | Foto: Reuters

Nejcennějším objevem se však stala faraonova rakev, vyrobená z 1140 kilogramů čistého zlata. V ní byla umístěna mumie se zlatou maskou.

Tutanchamon byl umístěn ve třech rakvích, jedné vnější ze zlata a dvou ze dřeva potaženého zlatou fólií. Faraonovu mumii kromě posmrtné masky zdobilo asi 150 zlatých amuletů a šperků.

S Tutanchamonem je spjata legenda o kletbě, která prý zasáhne všechny, kdo vyruší jeho klid. Pověsti na popularitě přidal fakt, že při pracích na hrobce zemřelo několik lidí včetně lorda Carnarvona, jenž projekt inicioval. Z 58 pracovníků jich během 12 let zemřelo osm. Archeolog Carter se však dožil 66 let a lékař, který prováděl faraonovu pitvu, zesnul až v 75 letech.

Vědci nicméně posléze připustili možnost, že na některá úmrtí měl faraon vliv - příčinou onemocnění mohly být spory plísní, které se v hrobce rozmnožily.

Tutanchamonovu mumii v rakvi kryla zlatá maska.
Tutanchamonovu mumii v rakvi kryla zlatá maska. | Foto: ČTK/AP

Tutanchamonova rakev není jediným předmětem, který se dočká opravy. Koncem letošního ledna archeologové po devíti letech restaurovali také samotnou Tutanchamonovu hrobku. Opravili v ní drobné škrábance na nástěnných malbách, které způsobili turisté a jimž dále uškodily vlhkost, prach a oxid uhličitý. Ten se na místě nahromadil kvůli špatné cirkulaci vzduchu.

Teď už má dalším škodám v hrobce do budoucna zabránit nový ventilační systém. Egyptská vláda také do hrobky umístila nové bariéry, světla a popisky.

Včerejší tisková konference v Egyptě byla uspořádána nedlouho poté, co faraonovo jméno skloňovala média minulý měsíc. Tehdy aukční dům Christie's v Londýně vydražil tři tisíce let starou Tutanchamonovu křemencovou bustu za 6 milionů dolarů, což je v přepočtu 134 milionů korun.

Na ulici před aukční síní demonstrovalo okolo 20 lidí s transparenty hlásajícími, že egyptské dějiny nejsou na prodej.

Egyptská vláda aukci odsoudila a požádala mezinárodní policejní organizaci Interpol, aby bustu dohledala a zabavila. Egypťané míní, že musela být z jejich země ukradena.

Dlouhodobě Egypt žádá vrácení předmětů, které ze země odvezli archeologové a imperiální dobrodruzi, a to včetně Rosettské desky, která je vystavena v Britském muzeu v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy