Turnerovu cenu získala skupina ze Severního Irska, postavila gay bar

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
1. 12. 2021 23:15
Prestižní britskou Turnerovu cenu pro výtvarné umělce ve středu pozdě večer získalo jedenáctičlenné uskupení Array Collective z irského Belfastu, které nejčastěji pořádá performance. S oceněním je spojena odměna 25 tisíc liber, v přepočtu 745 tisíc korun, informuje britská BBC.
Na snímku ze středečního ceremoniálu je vítězný Array Collective.
Na snímku ze středečního ceremoniálu je vítězný Array Collective. | Foto: ČTK/AP

Členka kolektivu Laura O’Connorová řekla agentuře AP, že peníze použijí na to, aby si v Belfastu vytvořili stálé zázemí.

Porota ocenila, jak se členové uskupení zabývají sociálními i politickými tématy v Severním Irsku a převádějí je do umění.

"Věnují se opravdu vážným věcem. LGBT tématům, feministickému pohledu na problémy dnešní rozdělené společnosti, dokonce i sektářské společnosti," vypočítává Alex Farquharson, předseda poroty a šéf londýnské galerie Tate Britain.

Podle agentury AP se kolektiv snaží sjednotit Severní Irsko rozdělené politicky i nábožensky. Vítězné dílo nazvané The Druithaib’s Ball představuje rekonstrukci tradiční irské hospody z 19. století s barem, stoličkami i protestními plakáty, zároveň se však jedná o gay bar. Součástí instalace jsou videa, na nichž jeden návštěvník vzpomíná na situaci homosexuálů v 80. letech minulého století, kdy se komunita bála nemoci HIV.

Letos se mezi finalisty dostala samá uskupení. To největší, Project Art Works z Hastingsu, čítalo 65 členů. V užším výběru byl dále sedmnáctičlenný Black Obsidian Sound System a stejně početná cardiffská skupina Gentle/Radical. Poslední nominovanou byla londýnská dvojice Cooking Section, která se snaží povyšovat jídlo na umění. Finalisté si odnesou 10 tisíc liber, v přepočtu 300 tisíc korun.

Turnerova cena, pojmenovaná po anglickém malíři Williamu Turnerovi, je vyhlašována od roku 1984 a považována za nejvýznamnější britské ocenění v oblasti výtvarného umění. Každoročně ji dostává mimořádná výstava umělce narozeného nebo působícího v Británii. V minulosti se laureáty stali například Damien Hirst, Grayson Perry či Steve McQueen.

Pořadatelé ale také poslední dobou sklízejí kritiku za to, že vyzdvihují těžko pochopitelná konceptuální díla a podle kritiků přispívají k devalvaci umění, doplňuje agentura AP.

Loni se ceremoniál kvůli pandemii nemoci covid-19 nekonal, cenu nahradila stipendia pro umělce. V posledním předpandemickém roce 2019 si ocenění mezi sebou po dohodě rozdělili všichni čtyři nominovaní finalisté, aby ukázali jednotu v době politické krize kolem brexitu.

 

Právě se děje

Další zprávy