Turnerovu cenu může získat kopec šlehačky s mouchou z Trafalgarského náměstí

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
12. 4. 2022 16:56
Mezi finalisty Turnerovy ceny, prestižního britského ocenění pro soudobé výtvarníky, se probojovali čtyři autoři. Pořádající galerie Tate jejich tvorbu netradičně vystaví ve své liverpoolské pobočce, nikoliv v londýnské centrále. Vítěz bude znám v prosinci, informovala agentura AFP.

Mezi nominovanými je čtyřiačtyřicetiletá Angličanka Heather Phillipsonová. Její dílo nazvané The End (Konec) sestává z kopce šlehačky, obrovské třešně a mouchy s dronem neboli bezpilotním letounem. Ještě stále je k vidění na londýnském Trafalgarském náměstí.

Porotu zaujala rovněž tvorba devětašedesátileté britské fotografky Ingrid Pollardové, šestašedesátileté sochařky Veronicy Ryanové a Sin Wai Kin, což je jedenatřicetiletá nebinární osoba z Kanady. Jejich práce bude možné vidět od letošního 20. října do 19. března příštího roku v Liverpoolu, kam se ocenění vrací po 15 letech, doplňuje deník Guardian.

"Vzhledem k tomu, že se v květnu 2021 znovu otevřelo mnoho muzeí a galerií, bylo posledních 12 měsíců pro současné britské umění skvělých. Dokazuje to i tento bohatý a rozmanitý výběr finalistů," říká Alex Farquharson, ředitel Tate Britain a spolupředseda poroty.

Turnerova cena, pojmenovaná po anglickém malíři Williamovi Turnerovi, je udílena od roku 1984 a považována za nejvýznamnější britské ocenění v oblasti výtvarného umění. Každoročně ji získává autor narozený nebo pracující v Británii. V minulosti to byli Damien Hirst, Grayson Perry nebo Steve McQueen, nominaci získala také česká kurátorka Milena Kalinovská.

Pořadatelé vybírají dílo, které rozličnými prostředky pomáhá lidem vzájemně se na sebe napojit a porozumět druhým. Loni uspělo severoirské uskupení Array Collective.

 

Právě se děje

Další zprávy