Chtěli jsme ukázat jednotu. O Turnerovu cenu se podělili všichni finalisti

ČTK ČTK
5. 12. 2019 19:06
Nejprestižnější britské výtvarné ocenění, Turnerovu cenu, si mezi sebou po dohodě rozdělili všichni čtyři finalisté. Tímto gestem chtěli ukázat jednotu v době politické krize, píší britská média.
Tai Shaniová, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammocková a Oscar Murillo se podělí o Turnerovu cenu.
Tai Shaniová, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammocková a Oscar Murillo se podělí o Turnerovu cenu. | Foto: ČTK

Laureáty Turnerovy ceny se tak stali Helen Cammocková a Tai Shaniová z Velké Británie, Kolumbijec Oscar Murillo a Lawrence Abu Hamdan z Jordánska. Na úterním ceremoniálu v přímořském anglickém městě Margate požádali porotce, aby mohli cenu převzít společně.

"V této době politické krize v Británii a velké části světa cítíme silnou pohnutku využít příležitosti učinit z ceny kolektivní prohlášení," uvedli výtvarníci v dopise adresovaném porotě.

Ta s návrhem souhlasila a ocenění dotované 40 tisíci librami, což je v přepočtu 1,2 milionu korun, rovnoměrně rozdělila mezi všechny čtyři.

Čtveřice umělců v dopise rovněž uvedla, že tvoří umění "o společenských a politických problémech", a zdůraznila, že by pro ně bylo problematické, kdyby byli stavěni proti sobě s nevysloveným závěrem, že "dílo jednoho je důležitější, významnější nebo hodnější důvěry než dílo ostatních".

Umělci uvedli, že se chtějí vyslovit v době "poznamenané vzestupem pravice a obnovou fašismu v éře nepřátelského prostředí konzervativců".

"Izolace a vyloučení jsou zbraněmi tohoto nepřátelského prostředí. Proti tomu se snažíme postavit tímto symbolickým gestem soudržnosti," uvedla podle britské BBC čtveřice výtvarníků, kteří se před nominací na Turnerovu cenu navzájem neznali.

Turnerova cena je vyhlašována od roku 1984 a považována za nejvýznamnější britské ocenění v oblasti výtvarného umění. Každoročně ji za mimořádnou výstavu může získat umělec narozený či pracující v Británii. V minulosti se laureáty Turnerovy ceny stali Damien Hirst, Grayson Perry či Steve McQueen.

Duch pospolitosti byl patrný také při udílení letošní literární Bookerovy ceny za nejlepší anglicky psané beletristické dílo, připomíná agentura Reuters. Cenu v říjnu dostaly společně Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová, což porota zdůvodnila tím, že se nemohla shodnout na jediném laureátovi.

 

Právě se děje

Další zprávy