Trpaslík a vítání bratrské delegace. Co koupila do sbírek královéhradecká galerie

Trpaslík a vítání bratrské delegace. Co koupila do sbírek královéhradecká galerie
Obraz Gargantuovo pončo z cyklu Podivný Kelt také roku 2008 vytvořilo uskupení Guma Guar.
Obraz nazvaný Vítání bratrské delegace na Ruzyňském letišti od Jana Šafránka.
Ivars Gravlejs: Fotografie od Karlise Kalberzse, 1912.
Ředitel královéhradecké galerie František Zachoval s obrazem nazvaným Barevná kompozice č. 8 od Bronislavy Orlické z roku 2021.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
9. 12. 2022 16:25
Galerie moderního umění v Hradci Králové zakoupila další sbírky uměleckých děl vytvořených v posledním půlstoletí. Rozsáhlá akvizice za 1,5 milionu korun čítá více než 650 položek, z toho 489 doplní už vloni získanou kolekci Karla Tutsche. Vybrané kusy diváci uvidí příští rok.

"Galerie moderního umění v Hradci Králové dokázala zakoupit do svých sbírek velice cenné kolekce uměleckých děl i přes výpadek financí ve státním rozpočtu," pochvaluje si ředitel František Zachoval.

Součástí letošních akvizic je znovunalezený soubor sběratele Karla Tutsche. Obsahuje převážně menší formáty na papíře, jež v letech 1986 až 2008 vystavila brněnská galerie Na bidýlku. Patří mezi ně také práce předního českého a mezinárodně uznávaného konceptualisty Jiřího Kovandy, od něhož už královéhradecká galerie vlastní 107 děl.

Ve spojení s vydáním monografie multimediálního umělce Milana Langera bylo také objeveno několik rozsáhlých kolekcí českého akčního umění. "Jde především o originální práce ze 70. let Petra Štembery, Karla Milera, ale také reprezentativní konvolut performancí Jaroslava Richtra, Ladislava Plívy a Milana Langera," vyjmenovává ředitel Zachoval. Tato díla budou příští rok k vidění na výstavě nazvané Akční umění východních Čech.

Galerie letos hledala i práce umělců, kteří jsou spjati s Hradcem Králové. "Zakoupena byla díla Bronislavy Orlické, Bohumíra Komínka nebo Jana Šafránka. Z dříve konané výstavy falz získala galerie práce od Tomáše Vaňka, Ivarse Grāvlejse, skupiny Guma Guar, Alexeye Klyuykova a Ladislavy Gažiové," doplňuje mluvčí Gabriela Bučková.

Největší akvizicí hradecké galerie za posledních 30 let se stal loňský nákup děl dříve vlastněných Karlem Tutschem. Jednalo se téměř o 800 prací za 12 milionů korun. Sběratel a galerista Tutsch, který žil v letech 1941 až 2008, nejprve v brněnském vysokoškolském klubu pořádal výstavy studentů Akademie výtvarných umění, od roku 1986 pak rovněž v Brně provozoval nejstarší zdejší soukromou Galerii Na bidýlku. Byla důležitým místem setkávání neoficiální československé scény.

V průběhu let Tutsch shromáždil díla významných umělců jako Jiřího Načeradského, Jiřího Sopka, Aleny Kučerové, Antonína Střížka, Jiřího Petrboka nebo Naděždy Plíškové. Kromě obrazů se zaměřoval na konceptuální umění, mezi nejvýznamnější autory v jeho sbírce patří Jiří Kovanda, Jiří David anebo Ján Mančuška.

Královéhradecká galerie loni rozšířila také sbírku pohyblivého obrazu o dalších téměř 70 děl skoro za 3,3 milionu korun.

V roce 2020 zakoupila instituce 214 děl za částku převyšující 4,5 milionu korun. Galerie tímto způsobem doplňuje sbírky o důležité autorky a autory nejen z 90. let minulého století a nultých let. Nákupy jí umožňují akviziční fond ministerstva kultury a příspěvek Královéhradeckého kraje. Ten galerii zřizuje coby svou příspěvkovou organizaci.

Galerie sídlí v pozdně secesní budově uprostřed historického centra města. Od roku 2008 má ve své správě také dva soubory děl, sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu, což je cyklus sochařských prací přístupný ve volné přírodě nedaleko barokního Kuksu na Trutnovsku.

 

Právě se děje

Další zprávy