Tři divadla, patnáct repríz. Léčitel vyjíždí z Ústí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 10. 2012 16:23
Divadelníci z Prahy, Ústí a Ostravy spolupracovali na přestavení Léčitel
Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Divadelníci z Ústí nad Labem, Prahy a Ostravy spolupracovali na vzniku přestavení Léčitel irského dramatika Briana Friela. Jeho premiéru uvede Činoherní studio v Ústí 16. října, repríz bude přesně patnáct.

Společnou hru ústeckého divadla, pražského Divadelního spolku Kašpar a ostravského Divadla Petra Bezruče režíruje umělecký šéf Činoherního studia Filip Nuckolls. "Před mnoha měsíci, při přemýšlení nad dalším směřováním spolku Kašpar, nám s Jakubem Špalkem přišel do ruky text Briana Friela Léčitel. Oba nás zasáhnul," uvedl k představení, které dnes odpoledne mělo generálních zkoušku, režisér. Špalek je zakladatelem spolku Kašpar a jeho současným režisérem a producentem.

Foto: Činoherní studio

Oba si zároveň uvědomovali, že jak formou, tak tématem a celkovou atmosférou v dnešní náladě společnosti nejde o divácký hit, ale o lahůdku pro skutečné znalce divadla. Také proto bude mít představení jenom patnáct repríz, pět v každém do projektu zapojeném divadle.

Léčitel je příběh nadaného Francise Hardyho, který jezdí se svou ženou Grace a manažerem Teddem po Walesu a Skotsku, kde i v nejmenších vesnicích uzdravuje postižené. Na své cestě je pronásledován smrtí a nenávistí, a to díky talentu, za který nemůže a který nikdy nechtěl. Herecké dovednosti protagonistů představení prověří náročný text ve čtyřech napínavých monolozích.

"Hra nemůže svou přímočarostí aspirovat na hit u intelektuálních snobistů, kteří tvoří druhou nejvýraznější diváckou klientelu. Oba jsme si zároveň přáli setkat se s textem při detailnější práci - při zkoušení. Jako nejefektnější forma produkce nám pak přišla koprodukce několika spřátelených divadel, při kterém by vynaložené úsilí na nastudování rolí bylo odměněno dostatečným počtem repríz," dodal umělecký šéf ústeckého divadla.

Čtěte také
Divadelní tipy: Marilyn, včely v Komedii a hranice mužů

Irský dramatik Friel se ve své tvorbě hodně zabývá irskou historií, reaguje na současnou politickou, společenskou a kulturní situaci a zároveň se zaměřuje na mezilidské vztahy. V roce 1980 spoluzaložil divadelní společnost Field Day. Jako první hru uvedla v roce založení Frielovy Proměny, které měly premiéru v Divadelním spolku Kašpar v roce 1997.

 

Právě se děje

Další zprávy