Trafačka se loučí. Musí ustoupit plánům developera

ČTK ČTK
5. 12. 2014 14:22
Poslední výstava v alternativním kulturním a rezidenčním prostoru Trafačka potrvá do 14. prosince.
Trafačka: otcové zakladatelé.
Trafačka: otcové zakladatelé. | Foto: Trafačka

Praha - Alternativní kulturní a rezidenční prostor Trafačka v pražských Vysočanech po osmi letech své existence v bývalé trafostanici ČKD končí svou činnost. V pátek večer, kdy je osmé výročí založení Trafačky, zahájí poslední výstavu, na které představí svá díla několik desítek bývalých i současných rezidentů a přátel Trafačky.

Na základě vypovězení smlouvy s Pražskou správou nemovitostí prostory Trafačky přecházejí od února 2015 zpět vlastníkovi, který jej částečně zdemoluje a zčásti přestaví na obytný dům. Současní rezidenti hledají zatím ne zcela úspěšně nové prostory pro svoji tvůrčí a výstavní činnost. Na vernisáži zahrají Floex, Udo Kraft, Ježíš táhne na Berlín, DJ Bidlo, Ondřej Formánek a další.

Od roku 2006 funguje bývalá trafostanice ve Vysočanech jako rezidence pro umělce, galerie i místo pro koncerty. Věnuje se především všem možným formám pouličních umění. Původně dvouletá smlouva na pronájem pozemku, kde Trafačka stojí, byla díky krizi v roce 2009 prodloužena - plány na demolici a výstavbu administrativní budovy finanční krize zbrzdila. Majitel začal stavbu znovu plánovat, měl by jí ale být dům s byty a obchody.

V prostorách Trafačky se uskutečnilo více než 150 výstav, koncertů, workshopů, festivalů, přehlídek, projekcí a divadelních představení. Ve jménu DIY (Do It Yourself) se společné prostředí rozrostlo do několika oddělených celků - galerie, velké haly a soukromého dvora s výhledem na pronajatých 31 ateliérů v přilehlém pavlačovém domě.

Podívejte se na ukázku z dokumentu Trafačka - Chrám svobody.
Podívejte se na ukázku z dokumentu Trafačka - Chrám svobody.

Zakládající členové Jan Kaláb, Michal Cimala a Jakub Nepraš měli své ateliéry v různých prostorách Trafačky od počátku až do jejího konce. Ateliéry prošli umělci jako například Jakub Matuška, Václav Girsa, Robert Šalanda, Daniel Vlček, Roman Týc, Martin Káňa, Stanley Povoda, Aleš Brázdil, Jakub Hubálek, Terezie Honsová, Matěj Hájek a mnoho dalších.

Trafačce se přezdívalo Chrám svobody podle podtitulu dokumentárního filmu, který o prostoru a dění v něm a kolem něj natočili před třemi lety Saša Dlouhý a Roman Vávra.

Výstava ve všech prostorách Trafačky potrvá do 14. prosince, otevřeno bude denně od 15:00 do 19:00.

 

Právě se děje

Další zprávy