Toyen, Kupka, Medek. Galerie Kodl bude na Žofíně dražit i pro charitu

Toyen, Kupka, Medek. Galerie Kodl bude na Žofíně dražit i pro charitu
Toyen: Noční slavnost (Ohňostroj), olej na plátně, 1929, 91 x 65 cm, vyvolávací cena 20 milionů korun.
Toyen: Schovej se válko!, tuš na papíře, 1944, 40 × 58 cm, vyvolávací cena 1,9 milionu korun.
Josef Šíma: Orphée, olej na plátně, 1957, 81 × 116 cm, vyvolávací cena 5,5 milionu korun.
Josef Šíma: Návrat Thésea, komb. tech. (kvaš, akvarel, tuš) na papíře, 1933–1934, 42 x 72 cm, vyvolávací cena 2,5 milionu korun.
Foto: Galerie Kodl
Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 5. 2021 14:30
Galerie Kodl tuto neděli 30. května ve Velkém sále na pražském Žofíně pořádá aukci umění, jejíž součástí bude i patnáctka děl dražených ve prospěch Nadace Bátor Tábor.

Do soboty je možné práce spatřit v sídle galerie na předaukční výstavě, která rovněž existuje ve virtuální podobě. Zájemci mohou díla dražit také po telefonu a na portálu Artslimit.com.

Vedle kolekce 19. století, kde jsou zastoupeni Václav Brožík, Julius Mařák, Antonín Slavíček, Max Švabinský nebo Jakub Schikaneder, je v nabídce několik prací s vysokou cenou z počátku 20. století. S vyvolávací cenou 19 milionů korun je k mání například raná malba Františka Kupky Koupání z roku 1904.

Třemi díly je v aukci zastoupená Toyen, jejíž retrospektivu v těchto dnech pořádá Národní galerie. Plátno nazvané Jarmark je ukázkou autorčina přechodu od avantgardních forem k takzvanému artificielismu, tedy novému směru, který koncem 20. let minulého století vyhlásila v Paříži s Jindřichem Štyrským.

Nejdražším obrazem aukce se stane pozdější práce od Toyen nazvaná Noční slavnost (Ohňostroj), odrážející malířčinu progresivnost a její experiment se strukturální malbou. Vyvolávací cena díla je 20 milionů korun. Třetím dílem Toyen je kresba z cyklu Schovej se válko!, řazeného mezi nejzásadnější reflexe zkušeností z druhé světové války v českém prostředí.

Dražit se budou také díla Emila Filly, Františka Muziky, Josefa Šímy, Jana Zrzavého, Josefa Čapka či Václava Špály, v nabídce je i poválečné a současné umění, například od Damiena Hirsta nebo Gerharda Richtera.

Do jarní aukce Galerie Kodl je zařazeno také 15 děl, která budou vydražena ve prospěch Nadace Bátor Tábor - Česká republika. Jejím cílem je zlepšovat životy dětem s rakovinou nebo jinou vážnou nemocí. Bátor Tábor funguje ve čtyřech zemích a je součástí mezinárodní organizace SeriousFun Children's Network, kterou v roce 1988 založil herec Paul Newman.

"Charitativní činnost je důležitou složkou naší práce a vážíme si toho, že jsme schopni pomáhat v nejrůznějších oblastech naší společnosti. Nově jsme se rozhodli podpořit i Nadaci Bátor Tábor. Chceme tak podpořit ty, co se musí už v dětství vyrovnat s nejtěžší výzvou v životě," říká Martin Kodl, majitel galerie.

Ta v rámci dobročinné aukce nabídne díla Vladimíra Houdka, Jana Kalába, Jiřího Petrboka, Ivana Pinkavy, Daniela Pitána nebo Lubomíra Typlta.

Část z prodeje dalších děl bude věnována Centru Paraple, Paměti národa a ve prospěch neziskové organizace Charity Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy