Navrch má klasická moderna. Na aukcích byly letos nejdražší obrazy Šímy či Toyen

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 12. 2018 13:38
Opakované prodeje děl Josefa Šímy, Toyen či Emila Filly letos dosáhly nejvyšších částek na českých aukcích výtvarných děl. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2018 by případný zájemce potřeboval téměř 177 milionů korun, spočítal server Artplus.cz, který se zabývá trhem s uměním. Prohlédněte si deset nejdražších děl, mezi nimiž jsou takřka výhradně práce klasické moderny.
Foto: European Arts

Jindřich Štyrský: Déšť, 15,50 milionu korun včetně aukční provize

Vydražilo European Arts

Potřetí za uplynulých osm let se letos na aukci objevila malba z roku 1927 od Jindřicha Štyrského. Cena za tu dobu vzrostla o více než šest milionů korun.

Dílo nazvané Déšť patří k Štyrského nejpůvabnějším obrazům z artificialistického období. Artificialismus byl nový umělecký směr, jejž Štyrský a Toyen několik let promýšleli a výstavně prosazovali v Paříži. Představuje nejdůležitější vklad české meziválečné avantgardy evropskému malířství.

"Artificialismus se vyznačoval výrazným lyrismem, jenž umožňoval široké malířské rozpětí, sahající od jemných, odstíněných barev k výraznému pastóznímu rukopisu. Štyrský neváhal experimentovat, pracoval příležitostně i s otisky předmětů. Odstupňovával tím jednotlivé vrstvy přes sebe kladených motivů," uvádí kurátor Karel Srp.

Podle něj má Štyrského obraz Déšť spodní vrstvu, již jako by nebylo ani možné zrakem postihnout, a zároveň vrstvu vrchní, kterou vyjadřují temné, ostře lomené linie, vystihující až jakýsi pohyb mikroorganismů. "Obraz se vyznačuje provzdušněnou, odhmotněnou barevností, lehkostí, postihující zrakem dosud nespatřené barevné odstíny," líčí Srp.

 

Právě se děje

Další zprávy