Navrch má klasická moderna. Na aukcích byly letos nejdražší obrazy Šímy či Toyen

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 12. 2018 13:38
Opakované prodeje děl Josefa Šímy, Toyen či Emila Filly letos dosáhly nejvyšších částek na českých aukcích výtvarných děl. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2018 by případný zájemce potřeboval téměř 177 milionů korun, spočítal server Artplus.cz, který se zabývá trhem s uměním. Prohlédněte si deset nejdražších děl, mezi nimiž jsou takřka výhradně práce klasické moderny.
Foto: 1. Art Consulting

Josef Šíma: ML, 36,18 milionu korun včetně aukční provize

Vydražila společnost 1. Art Consulting

Nejdražším dílem uplynulého roku v českých aukcích se stal obraz Josefa Šímy nazvaný ML.

Šíma jej namaloval roku 1927, kdy s několika mladými literáty a umělci v Paříži založil skupinu Le Grand Jeu neboli Vysoká hra. Jejich programové cíle byly v mnohém podobné surrealistickému hnutí a oba spolky po nějakou dobu pojily přátelské vztahy.

Vysokou hrou se v těchto dnech zabývá výstava Moravské galerie v Brně, která se příští rok v obměněné podobě přesune do pražské Valdštejnské jízdárny.

Dle odborníků Šímovy práce z období Vysoké hry tvoří uzavřený soubor. Často se na nich objevují vejce, obří krystaly, ženská torza, pahýly stromů a amorfní temně zelené skvrny. Karel Teige je přirovnával ke grafickým básním. V katalogu první výstavy skupiny Vysoká hra, která se uskutečnila roku 1929 v Paříži, má malba nazvaná ML pořadové číslo jedna a jako jediná z vystavených děl je zde reprodukována, připomíná server Artplus.cz.

Obraz už byl dražen před 14 lety, tehdy se prodal za sedm milionů korun a cena stačila na titul nejdražšího díla roku. Tou dobou také obrazy Františka Kupky stály ještě maximálně kolem pěti milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy