TOP 09: Výstava Artbanky je pro Prahu nevýhodná

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 10. 2011 19:00
GHMP jí poskytuje zadarmo prostory pro muzeum
Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Opoziční TOP 09 kritizuje projekt Artbanka, který v pražském Colloredo-Mansfeldském paláci vystavuje díla mladých umělců. Podle zastupitele Jiřího Lišky (TOP 09) je pro Prahu nevýhodný. Palác má ve správě Galerie hlavního města Prahy, za projektem ale stojí soukromá společnost.

Ta neplatí galerii žádný nájem, ponechává si přitom příjem ze vstupného. GHMP navíc projektu poskytuje kustody a platí energii. Radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD) řekl, že bude chtít po galerii vysvětlení.  GHMP i zástupci Artbanky kritiku odmítají.

Artbanka Museum of Young Art (AMoYA) funguje ve zchátralém barokním paláci v centru Prahy od června. Hlavní město si projekt pochvaluje; pozitivní ohlasy má prý i od návštěvníků, mezi nimiž jsou často zahraniční turisti.

Podle Lišky ale GHMP uzavřela nevýhodnou smlouvu o spolupráci s firmou Art Deposit, která je (spolu)provozovatelem Artbanky. "Smlouva je špatně skrývaným obejitím nájemní smlouvy, kdy GHMP nejenže nemá příjem z nájmu, ale ještě k tomu hradí veškeré služby a zavázala se dodat i kustody," tvrdí Liška.

Vstupné, jehož plná cena činí 160 korun, je přitom příjmem firmy. "Jedná se o skryté financování, které obchází grantový systém. Tato smlouva je snem každého pražského galeristy," poznamenal Liška.

Foto: Aktuálně.cz

Podstatou Artbanky mají být pravidelné plošné nákupy prací mladých tvůrců, které mají dlouhodobě podporovat rozvoj zdejší výtvarné komunity. Zároveň Artbanka při prezentaci oznámila, že chce aktuální umění umisťovat prostřednictvím pronájmu do veřejných i soukromých prostor a za získané peníze pak uskutečňovat další nákupy.

Iniciátorem Artbanky byla ambiciózní pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Ta je podle Lišky propojena s firmou Art Deposit, jež smlouvy na výstavu uzavírala, a také s firmou Gallery Art Factory. 

Pochybnosti o projektu už v létě vyslovil publicista a pedagog Tomáš Pospiszyl. V LN napsal, že Artbanka sama sebe označuje za neziskovou aktivitu vzniklou na podporu mladých umělců, ovšem není státní či veřejnou organizací, jak je tomu u jejích jmenovců v zahraničí, ale soukromou iniciativou. Navíc podle něj Zisk, tedy peníze z pronájmu děl, má sice být beze zbytku investován do nákupu dalších prací, sama rostoucí sbírka ale zůstává v privátních rukou. Sbírka Artbanky je přitom dotována z veřejných rozpočtů.

Alena Adamíková: Zero possition 3; 95x95cm, 2009
Alena Adamíková: Zero possition 3; 95x95cm, 2009 | Foto: Artbanka

"Základní kapitál na nákup děl šel nejen od Dvorak Sec Contemporary, tedy od jejích majitelů Olgy Dvorak a Petra Šece, ale i od generálního partnera, kterým je Era. Olga Dvorak je manželka Filipa Dvořáka, bývalého starosty Prahy 1 za ODS. V loňském roce, tedy za jeho starostování, výbor pro kulturu a volný čas Zastupitelstva hlavního města Prahy rozhodl, že projekt Artbanka - se svým podtitulem Podpora mladého pražského umění - bude formou tzv. partnerství mimo grantové řízení podpořen částkou 600 tisíc korun," napsal dále.

V radě, která doporučuje, která díla firma nakoupí, sedí i šéf kurátorů GHMP Karel Srp. Podle Lišky tím porušuje etický kodex pracovníků muzeí a galerií, podle kterého se pracovníci nesmějí podílet na projektech komerční povahy.

Radní Kaucký, do jehož kompetence GHMP spadá, řekl, že galerie je samostatnou příspěvkovou organizací a uzavření smlouvy měla na starosti galerie. Ředitele Milana Bufku nyní žádá o vysvětlení.

"Smlouva, která by byla pro město nevýhodná, je dlouhodobě neudržitelná a neakceptovatelná," poznamenal Kaucký. Samo vystavování děl mladých umělců ale Kaucký obhajuje. "Dlouhodobě tu něco podobného chybělo," dodal.

Interiéry paláce se pohybují od barokní kaple až po nedávno opuštěné byty; v paláci je pět expozic a prezentace vysokých škol. Podle Lišky je ovšem minimálně třetina vystavujících starší 35 let a někdy převažují učitelé nad svými žáky.

Ředitel GHMP Milan Bufka kritiku odmítá. "Palác jsme loni dostali do správy, mohli jsme ho nechat zavřený, ale stejně by nás to stálo peníze," řekl Bufka. Podle něj firma Art Deposit platí veškeré výdaje spojené s výstavou. "To není levná věc, výtěžek ze vstupného to ani nepokryje," poznamenal.

To ve svém vyjádření tvrdí i zástupci Art Deposit a Artbanky. Podle nich je navíc zchátralý palác pro běžné galerijní účely nepoužitelný. "Projekt Artbanky zabydluje budovu a chrání ji před dalším chátráním. Kdyby zůstala budova prázdná, chátrala by dál a cena budoucí rekonstrukce by byla ještě vyšší," uvedli.

 

Právě se děje

Další zprávy