Tony Cragg: mistr biomorfního bronzu

Radek Wohlmuth
16. 2. 2006 0:00
Recenze - Výstava Tonyho Cragga v Galerii Jiří Švestka je tím nejlepším ze současného umění, co momentálně lze v Praze vidět.

Že je přítomen něčemu mimořádnému, pochopí divák hned, jak zavře dveře a zadívá se na první objekt. A je mu také na první pohled jasné, že pověst, která rodáka z Liverpoolu (1949) dlouhodobě provází, nelže.

Cragg je umělec neobyčejných kvalit; člověk vlastně nemusí o moderním umění vědět vůbec nic a přece najednou ví, že Cragg předkládá něco výjimečného. Jeho sochy jsou stejně tak současné jako klasické, stejně tak avantgardní jako krásné.

T. Cragg: Point of View, bronz 2003, detail
T. Cragg: Point of View, bronz 2003, detail | Foto: Angel&Daughter

Zmrtvýchvstalý objekt

Držitel prestižní Turnerovy (1988) a Shakespearovy (2001) ceny je jedním z nejuznávanějších představitelů generace britských umělců narozených na přelomu 50. let. Podobně jako Richard Deacon nebo Bill Wooodrow začal studovat v době, kdy byly nejoblíbenějšími směry minimalismus, konceptualismus a arte povera.

Infobox
Autor fotografie: Archiv

Infobox

Olympijský sochař

Na turínském Piazza d´Armi byly 16. prosince 2005 instalovány plastiky Tonyho Cragga, které se staly  jedním se symbolů letošních zimních olympijských her. Jde o tři asi 12 metrů vysoké bronzové sloupy, umístěny jsou v blízkosti rekonstruovaného Stadio Olimpico a a Palastsport Olimpico.

Cragg se ale naopak postavil mezi umělce, kteří iniciovali renesanci objektu, respektive sochařství založeného na vytváření objektů. Jeho práce budily pozornost v podstatě od počátku. Poprvé vystavoval v Londýně v roce 1979; o deset let později už reprezentoval Británii na slavném bienále v Benátkách.

Materia jako matka

Pro Cragga je typická především precizní práce a dokonalá citlivost pro různé druhy materiálu, v němž vidí základ všeho. Sám s oblibou zdůrazňuje, že slova materiál a materia pocházejí z latinského slova mater - matka.

V jeho záběru lze najít stejně tak kámen, hlínu, bronz či sklo jako moderní syntetické materiály, například polystyren nebo uhlíková a skleněná vlákna.

Tvrdí, že rozdílné materiály znamenají rozdílné emocionální zkušenosti - a to jak pro umělce, tak pro diváka. Každý materiál má svůj potenciál, sdělnost a schopnost zprostředkovat význam a obsah.

Noblesa a odpad

Když mu bylo pětadvacet, začal tradiční materiály klást na stejnou úroveň s těmi nejbanálnějšími, aby zbořil bariéry mezi "noblesním" a každodenním. Právě v 80. letech získal Cragg uznání za své sochy a instalace složené z nalezených věcí, částí nábytku, předmětů z domácnosti, umělohmotných hraček či odpadu.

Často je vybíral podle barvy a rozkládal po podlaze nebo lepil na zeď, aby dohromady zobrazovaly formy z běžného života.

 

Právě se děje

Další zprávy