Tolkienův artušovský epos vyjde poprvé příští rok

Kultura Kultura
11. 10. 2012 17:57
Nevydanou báseň tvůrce Středozemě sestavil jeho syn Christopher
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Britské nakladatelství HarperCollins oznámilo, že v květnu příštího roku hodlá vydat zatím neznámé dílo J. R. R. Tolkiena (1892 - 1973), autora Hobita a Pána prstenů, často považovaného za otce „High Fantasy". Na rozdíl od jeho široké pozůstalosti, která souvisí se Středozemí, bude se dvousetstránková epická báseň „The Fall of Arthur" (Artušův pád) odehrávat v prostředí známé britské mytologie. Autor ji začal psát ještě před slavným  dobrodružstvím Bilba Pytlíka.

Mistrovy verše budou čtenáře provázet posledními dny vlády legendárního krále, který se s rytířem kulatého stolu, sirem Gawainem, vydal do války proti zrádnému Mordredovi.

„Je dobře známo, že hlavní proud  v poezii mého otce vychází z jeho lásky k severoanglickému aliteračnímu verši. Při práci na Siru Gawainovi a Zeleném rytíři prokázal svoji schopnost převést tuto techniku poezie 14. století do stejného rytmu v moderním jazyce. K tomu samému nyní můžeme přidat jeho nedokončenou a dosud nevydanou báseň," řekl Tolkienův syn Christopher.

Trvalo mu dlouho, než sestavil z rukopisů dohromady dílo, které bylo předtím známé hlavně z otcovy korespondence. Vysokoškolský profesor angličtiny R.W. Chambers v roce 1934 Tolkienovi napsal: „Je to vskutku úžasné…Doopravdy heroické… Rozhodně to musíš dokončit."

„Vdechuje nový život do jednoho z našich největších hrdinů, osvobozuje jej od Maloryho romantizujících tendencí a ukazuje Artuše jako komplexního, velmi lidského jedince, který se musí povznést nad ty největší zrady, aby zachránil své království," věří Chris Smith z nakladatelství HarperCollins.

Kniha vyjde zároveň se třemi eseji od Christophera Tolkiena o Artušově literárním světě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy