Tolkien a Dickens spojí síly. Připravují knihu pro děti

Kultura Kultura
19. 4. 2012 7:48
Potomci spisovatelů odhalí, jaké pohádky četl J. R. R. Tolkien dětem před spaním
J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien | Foto: Aktuálně.cz

Londýn, Praha - Svět se zřejmě ještě v letošním roce dočká hned dvou knih od velmi atraktivní autorské dvojice Tolkien - Dickens. Pravnuk autora legendární trilogie Pán prstenů spojil síly s potomkem Charlese Dickense a výsledkem by měly být dva svazky s příběhy, které svým dětem vyprávěl před spaním sám J. R. R. Tolkien. Básník Michael Tolkien se postará o obsah knihy, Gerald Dickens propůjčí hlas audio verzím románů.

Co Tolkien četl před spaním svým dětem?

K zajímavému projektu inspirovala pravnuka J. R. R. Tolkiena vzpomínka na příběhy od Florence Bone, které by chtěl přepsat do modernější podoby a nabídnout je dnešním čtenářům. Nového kabátu by se měla dočkat fantasy Rose-Coloured Wish z roku 1923, která vypráví o dvou dětech na cestě za záchranou jejich rodného údolí.

Gerald Charles Dickens
Gerald Charles Dickens | Foto: Profimedia.cz

Michael Tolkien popisuje oblíbenou pohádku jeho pradědečka jako „příběh plný fantazie, který je však zasazen do míst se složitou historií, kde je vztah mezi lidmi a přírodou značně nepředvídatelný - někdy je bezstarostný a pestrý, jindy ponurý ". Druhá kniha s názvem Rainbow je založena na dalším příběhu od Florence Bone, a to na románu The Other Side of the Rainbow z roku 1910.

Geralda Dickense oslovil Michael Tolkien díky nahrávkám, na kterých herec čte romány Oliver Twist a Kronika Pickwickova klubu, jež napsal jeho slavnější příbuzný - Charles Dickens.

"S Geraldem jsem začal pracovat až po dlouhém rozhodování mezi několika předčítajícími, které mi pomohl najít můj agent. Ale když jsem slyšel jeho četbu Dickense, zjistil jsem, že má až úctyhodný rozsah tónů hlasu a dokáže klást důraz jak na děj, tak i na dialogy," uvádí Michael Tolkien.

I když se to zdá až neuvěřitelné, k neobvyklénu setkání a následné spolupráci potomků slavných spisovatelů došlo jen šťastnou náhodou. "To, že je Gerald Dickens, stejně jako já, přímý potomek známé literární osobnosti, je pouhá shoda okolností," vysvětluje Tolkien.

Zatímco Michael Dickens zůstal věrný psacímu stolu a publikoval již šest sbírek poezie, Gerald Dickens dal před spisovatelskou kariérou přednost herectví. Přesto navazuje na odkazy Charlese Dickense a proslavil se zejména díky představení Vánoční koleda, ve kterém sám hraje více než 30 postav.

 

Právě se děje

Další zprávy