Tohle není dětská kniha! Rowlingová je až srdcervoucí

Kultura Kultura
27. 9. 2012 12:51
Magie se vážně nekoná, Rowlingová nechala děti mluvit sprostě, souložit a brát drogy
Obchody začaly prodávat novou knihu J. K. Rowlingové
Obchody začaly prodávat novou knihu J. K. Rowlingové | Foto: Reuters

Praha - The Casual Vacancy (Prázdné místo), první "dospělácké" dílo slavné autorky knih o Harry Potterovi, se začalo v angličtině prodávat. Podle Amazonu by mohlo jít o nejprodávanější knihu letošního roku.

J. K. Rowlingová definitivně ukončila kariéru čistě dětské autorky a začíná psát kapitolu svého života, v němž bude známa i jako spisovatelka knih pro dospělé. Má tu výhodu, že si své čtenáře chytila v dětství. S Harry Potterem vyrůstali, s The Casual Vacancy dospějí a zjistí, že naivní svět Bradavic zatajil pár věcí - jako nadávky, sex a drogy.

Jinak ale Rowlingová zůstává věrná svému světonázoru a boji střední a nižší třídy proti elitářství. Proto se o knize mluví jako o příliš levicové a kromě toho dějově předvídatelné. Objevují se i poznámky, že sice odsuzuje škatulkování a předsudky, ale generalizovat umí taky. 

Objevuje se i mnoho chvály.

Kniha má srdce, a tak poslední strana bolí

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling | Foto: Reuters

Takže pěkně na rovinu:  Tohle. Není. Dětská. Kniha. Pokud hledáte, co činilo Harryho Pottera kouzelným - Kouzelníci! Zaříkávadla! Létající košťata! -, tady to nenajdete. Pokud hledáte, co činilo J. K. Rownligovou kouzelnou - emoce, srdce -, pak jste na správné adrese. I přes několik humorných chvilek jde o těžký příběh, kde některé postavy nenajdou záchranu, protože jednoduše nikdy neměly šanci. Kniha je naplněna nemilými postavami, které hraničí i s charakteristikou hrozní. Co se mohlo stát nečitelným příběhem, se v rukách J. K. Rowlingové mění v jiné, díky jejímu daru udělat své postavy komplexní a reálné, prostě z nich stvořit lidi.

Schopnost přivést postavy k emocionálnímu životu byla hlavním znakem série Harryho Pottera. Z ní se stal globální fenomén zásluhou srdce, charakterů se silnými i slabými stránkami, kteří bojovali se svými volbami. Přes pomalý start a mnohdy nadbytek popisu a přídavných jmen právě díky výše zmíněnému stojí kniha za přečtení. Četba závěrečných scén je tudíž srdcervoucí a otočení další strany nesnesitelné, ale rozhodně méně než představa, že knihu odložím." Deepti Hajela, Associated Press

Příběh krásně odsýpá, jen by mohl ubrat na předvídatelnosti

The Casual Vacancy, kniha od J. K. Rowlingové
The Casual Vacancy, kniha od J. K. Rowlingové | Foto: Reuters

Kniha se nevyhnula všem pozitivům i negativům svého typu literatury. Vtahuje čtenáře do bohatě zalidněného a detailně vymyšleného světa. Rowlingová podle všeho vychází ze svého mírně nešťastného dětství na maloměstě. Klaustrofobní horor se jí podařil náramně: každý totiž zná každého, za potěmkinovskou fasádou se skrývá horká zem kypící nepřátelstvím, snobstvím, sexuální frustrací a špatně skrývanou xenofobií. Rowlingové rozhodně jdou teenageři, zvláště chlapci, a také nešťastné páry. Kniha má poctivé společenské sdělení o odpovědnosti za ostatní a skvostnou zápletku, která běží jako hodinky. Podobně jako u potterovských románů, pod zaplněným povrchem se skrývá účinné uspořádání jednotlivostí.

Na druhé straně se román stává vězněm vlastních konvencí. Postavy chudších obyvatel nejsou špatné, přihlédneme-li k tomu, že je stvořila momentálně nejbohatší spisovatelka na světě. Zamrzí však, že se nevyhnou generalizaci. Děj je mnohdy předvídatelný, potřebuje notnou dávku umělé lsti a ústí v melodrama v posledním aktu." Thao Tait, The Guardian

Foto: Profimédia

Rowlingová měla odložit Harryho mapu Bradavic

Jistě se bude kniha prodávat náramně, může si získat i oblibu. Vyskytuje se tam spousta pěkných detailů. Co do politické filosofie je velkorysá, ačkoli její rozbory třídního nepřátelství nejsou nejspíš o nic propracovanější než v Caddyshacku. Jak se atmosféra knihy ztemňuje, jako by se ubírala směrem k finále ve stylu Thomase Hardyho, pádí kupředu impozantně.

Jakkoli byla pastýřská činnost vedení čtenářů v případě Harryho Pottera přínosná, pevná ruka v The Casual Vacancy je omezující. Nechává malý prostor pro věci okrajové či nejednoznačné. Skrytá tajemství jsou označkována příslušnou etiketou, vývoj událostí lze snadno předvídat. Jako by čtenář měl v rukou Harryho kouzelnou mapu Bradavic a mohl sledovat pohyb postaviček města Pegford." Ian Parker, The New Yorker

Čtěte také
Rowlingová se odpoutala od Pottera, teď tepe maloměsto

 

Právě se děje

Další zprávy