Tizian na Hradě začne. Ale až příští rok na podzim

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 4. 2014 15:16
Výstava z díla renesančního malíře Tiziano - Vanitas - Odstíny renesanční krásy měla začít v Císařské konírně 15. dubna. Organizátoři ale museli přiznat, že nemají uzavřené všechny potřebné smlouvy.
Výstava portrétů renesančního malíře Tiziana se posouvá na začátek příštího roku.
Výstava portrétů renesančního malíře Tiziana se posouvá na začátek příštího roku. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výstava děl renesančního malíře Tiziana Vecelliho (asi 1485 až 1576), která měla na Pražském hradě začít již příští týden, se bude konat až na podzim příštího roku.

"Organizátoři Správa Pražského hradu a Art for public se dohodli na termínu výstavy Tiziano - Vanitas - Odstíny renesanční krásy a stanovili začátek na září příštího roku," řekla Lenka Zbořilová za Art for public.

Výstava měla v Císařské konírně začít 15. dubna, ještě v únoru termín potvrdil Václav Beránek, vedoucí oddělení kultury Správa Pražského hradu, byť připustil, že Hrad ještě nemá uzavřené všechny smlouvy o zápůjčkách. To je ale v případě tak významné výstavy neobvyklé, smlouvy se uzavírají mnoho měsíců dopředu. Organizátoři z Art for public říkají, že přípravy výstavy zdržely i politické změny v Itálii.

"Všechny zápůjčky takto významných uměleckých děl z Itálie musí být schvalovány italským ministerstvem kultury. Vzhledem ke krátkosti termínů se to nepodařilo ve všech případech, a výstava by proto nemohla být úplným naplněním koncepce autorů," řekl Beránek.

V konírně jsou už ale podle něj na příští měsíce naplánované jiné akce. "Museli jsme proto posunout výstavu ne o měsíc nebo o dva, což by na vyřízení formalit možná stačilo, ale skoro o rok a půl," doplnil.

Tizian Vecelli
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Tizian Vecelli

  • Tizian patří k nejdůležitějším osobnostem benátské školy 16. století a nejvýraznějším světovým umělcům vůbec.
  • Díky svému jedinečnému talentu pro využití barev a šerosvitu ovlivnil své současníky i budoucí generace malířů.
  • Maloval i krajiny a náboženské a mytologické výjevy, proslul však zejména jako portrétista. Právě na portréty se měla zaměřit pražská výstava.

Kromě obrazů, které vlastní ve svých sbírkách Pražský hrad, mají být ve výstavě podle pořadatelů díla "z prestižních italských institucí a soukromých sbírek".

Kurátory výstavy jsou Lionell Puppi, prezident Centro Studi Tiziano z Tizianova rodného města Pieve di Cadore a Serena Baccagliniová, která byla též kurátorkou výstavy děl Amedea Modiglianiho před pár lety v Obecním domě v Praze. Na tehdejší výstavě participovala tuzemská galeristka Monika Burian Jourdan, která se podílí i na výstavě Tiziana.

Monika Burian Jourdan je prezidentkou občanského sdružení Art for public, členkou výkonného výboru sdružení je Jana Šorfová, ředitelka Galerie Středočeského kraje. S Monikou Burian ji pojí kauza z doby volby ředitele - Šorfová se o místo ucházela s prací, která obsahovala pasáže totožné s textem, s nímž Burian soutěžila předtím o místo ředitelky Národní galerie v Praze.

Kraj jako zřizovatel GASK ale v koncepci Šorfové nic závadného neshledal, uspokojilo ho vysvětlení, že obě v minulosti spolupracovaly a mají na řízení uměleckých institucí podobný názor. Napětí v galerii, která se stávala prestižní tuzemskou institucí, po nástupu Šorfové vyústilo v hromadnou výpověď většiny kurátorů.

Burian před dvěma lety pořádala v pražských prostorách GASK výstavu kreseb britského malíře Francise Bacona, jejichž autenticitu zpochybňují zahraniční experti. Burian pochybnosti vyvracela.

 

Právě se děje

Další zprávy