Tintin je opět u soudu. Hájí svou ztracenou čest

bh
18. 8. 2008 16:01
Knížka španělského kreslíře musela z pultů
Foto: Hergé

Madrid - Příští rok mu bude sice už osmdesát, stále se však tu a tam dostává do centra pozornosti médií.

O slavného investigativce s čupřinou se nezajímá jen Steven Spielberg, ale čím dál častěji také soudy.

Nedlouho poté, co konžský student politologie Bienvenu Mbutu Mondondo zažaloval komiksového hrdinu Tintina - respektive nakladatelství prodávající příběhy vytvořené belgickým kreslířem Hergém - kvůli údajnému rasismu, ocitl se jeden z nejznámějších Belgičanů opět u soudu.

Tentokrát ale vlastníci práv po zemřelém Georgesi Remim (alias Hergém) zažalovali španělského komiksového autora Antonia Altarribu. Důvod? Altarriba přetextoval a překreslil příběh Modrý lotos z roku 1936 - a Tintina v něm vylíčil jako prostopášníka.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Peter Jackson a Spielberg spojili síly. Na Tintina
Konžský student zažaloval Tintina za rasismus

Belgický novinář a dobrodruh neurčitého věku je v Altarribově verzi (vyšla pod názvem Růžový lotos) třicátník prožívající krizi středního věku, navíc pracující v bulváru, jímž pohrdá. V narážkách a flashbacích se čtenář dočítá o řadě jeho avantýr, v několika okéncích se objevuje i scéna milostného aktu (i když ne s Tintinem).

Podle Hergého dědiců i nakladatelství Casterman, kde Tintin vycházel, Altarriba "překroutil podstatu osobnosti" slavné postavičky. Tu totiž psychologové vykládají jako symbol dětské zvídavosti, která není spojena se sexuálními konotacemi.

Soud tak nakladateli Růžového lotosu, Edicions de Ponent, zakázal další šíření díla a komiks nařídil stáhnout z pultů.

Tintin v Kongu - podle kritiků rasismus pro děti. Černoši jsou tu líní a hloupí. Knížka ovšem vyšla v roce 1931.
Tintin v Kongu - podle kritiků rasismus pro děti. Černoši jsou tu líní a hloupí. Knížka ovšem vyšla v roce 1931. | Foto: Aktuálně.cz

Altarriba se ovšem brání s tím, že mu nešlo o plagiát ani slaboduchou persifláž. "Jde mi o využití osobností, které jsou ve všeobecném povědomí," citoval kreslíře britský list The Guardian.

"Mnohokrát jsem se inspiroval různými literárními postavami. Ale poté, co se mi přihodilo, už nikdy nebudu psát o Tintinovi," nechal se slyšet.

Hervé za svého života nekreslil celkem 23 příběhů s Tintinem a jeho nerozlučným přítelem - psem Filutou. Do češtiny bylo přeloženo jedenáct z nich. Celovečerní adaptaci Tintinových dobrodružství chystá režisér Spielberg.

 

Právě se děje

Další zprávy