Tim Burton ukáže Praze svůj úchylně nádherný svět

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 1. 2014 16:47
Známý filmový surrealista se představí na výstavě v Domě U Kamenného zvonu.
Foto: Profimédia

Praha - Nejen fanoušci Tima Burtona můžou letos na jaře podlehnout osobitému kouzlu světa amerického filmového režiséra, grafika a designéra na jeho retrospektivě v Galerii hlavního města Prahy. Výstava se uskuteční od 28. března do 3. srpna v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Burton má svou pražskou výstavu osobně zahájit.

"Výstava umělce, duchem introverta a výrazem extroverta, který u nás proslul především filmovou tvorbou, například snímky Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů, Ospalá díra či Mrtvá nevěsta, představí několik stovek různorodých exponátů. Návštěvníci mezi nimi najdou kresby, loutky, návrhy i celé kostýmy, ilustrace, designované objekty z filmů, storyboardy, obrazy a samozřejmě i filmy a amatérské počiny tohoto surrealistického umělce," uvedla mluvčí GHMP Kristýna Kočová.

Nad výstavou, která měla premiéru v roce 2009 v New Yorku a představila se pak i v Paříži, převzalo záštitu české ministerstvo kultury. Jejím kurátorem je Ron Magliozzi.

V newyorském Muzeu moderního umění si prý výstavu během pěti měsíců prohlédlo na 800 tisíc lidí. I když ta pražská expozice bude poněkud jiná. Návštěvníky prostřednictvím animovaných projektů a experimentů pozve i k průzkumu zdrojů, jimiž se Tim Burton inspiroval. Pražská výstava v doprovodném programu nabídne rovněž relaxační zónu či řadu videoprojekcí - upoutá tak dospělé i děti.

Top 10 Tim Burton Movies
Top 10 Tim Burton Movies

Tim Burton, který začínal jako animátor studia Disney, si velmi rychle vytvořil osobitý vizuální styl, směs nespoutané fantazie a kreativity, černého humoru a pochmurné poezie. Ve filmech Pee-Weeho velké dobrodružství (1985) a Beetlejuice (1988) se představil jako jeden z nejoriginálnějších tvůrců v Hollywoodu. Ať se pouští do science-fiction (Mars útočí!) nebo se věnuje animaci (Mrtvá nevěsta Tima Burtona) či se inspiruje dětskou literaturou (Karlík a továrna na čokoládu), čerpá ze zdrojů dětské představivosti. Burton obdržel na benátském filmovém festivalu Zlatého lva za celoživotní dílo. V roce 2010 předsedal porotě v Cannes.

Burton je rovněž spisovatel, ilustrátor, malíř a fotograf. V České republice vyšla také kniha jeho básní pod názvem Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy.

 

Právě se děje

Další zprávy