Thorgal i Old Shatterhand bojují s ženskou nadvládou

Karel Veselý
20. 3. 2012 14:00
Glosář: když superhrdiny přepadne kastrační úzkost
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Příběhy s bublinami už dávno nejsou doménou náctiletých kluků, nicméně komiksová estetika svalnatých hrdinů nadaných nadlidskou silou se zdá být nesmrtelná. Co se ale stane, když jsou vikingský svalovec Thorgal či neohrožený mayovský hrdina z divokého západu Old Shatterhand konfrontováni se světem emancipovaných žen, kde svaly ani tradiční axiomy hrdinství neznamenají vůbec nic? Báječný svět klučičích dobrodružství najednou dostává povážlivých trhlin.

Divoký Západ i záludný Orient přežil Old Shatterhand ve zdraví, ale jako vidno v parodickém grafickém románu Ve stínu šumavských hvozdů se legendárnímu hrdinovi stala osudnou až návštěva Čech s jeho nevyzpytatelnými vesničany či volnomyšlenkářskou spisovatelkou propagující nudismus.

Foto: Aktuálně.cz

Předčasný konec dětství?

Komiks podle informace na přebalu vznikl podle „nikdy nepublikovaného románu Karla Maye", v němž německý spisovatel vylíčil poslední dobrodružství svého slavného hrdiny. Jenže věřte jediné slovo knize, pod níž jsou jako scenáristé podepsáni Džian Baban a Vojtěch Mašek známí z komiksové trilogie Pandemonium, Sloni v Marienbádu a Poslední chobotango, v níž přepisovali dějiny československé normalizace.

Skutečným autorem předlohy je Stanislav Komárek (úryvky z volně použitého románu Mandaríni najdete zde a příběhem prosvítá láska k absurdnímu humoru a bláznivým zápletkám béčkových filmů.

Realistická kresba Jiřího Gruse přitom vše drží v uvěřitelné rovině. Autor domácí odpovědi na drsný americký komiks nazvané Nitro těžkne s glycerínem (se scenáristou Štěpánem Kopřivou) i série Voleman (získal za ni cenu Muriel) vykreslil Čechy poloviny 19. století jako zemi bohémů a zdejší krajina přímo vyzývá k erotickým dobrodružstvím.

Foto: Aktuálně.cz

Old Shatterhand nejprve v Čechách potká svého arcinepřítele z Orientu Alí Tevfíka, ale ve srovnání s tím, co ho čeká dál, je rvačka v hospodě procházka růžovou zahradou. Prudérní hrdina musí odolat svodům české spisovatelky Boženy Němcové a hlavně na poslední chvíli přepsat její román, v němž jsou všechny postavy - považte! - nahé.

Ve stínu šumavských hvozdů nepředstírá, že je víc než zábavná hříčka, která s chutí vrší bláznivé nápady. Pod groteskním obsahem se ale otevírá celkem zajímavý konflikt superhrdiny s pro něj nepochopitelným světem žen. Nutí ho, aby dospěl, a chtějí ho svázat pravidly a povinnostmi.

„Aby nikdy ta nádherná dobrodružství neskončila! To nedovolím!" vysvětluje v závěru Old Shatterhand malému chlapci, ze kterého se vyklube otec psychoanalýzy Sigmund Freud. O pár let později popíše strach chlapců v mužích jako kastrační úzkost, jež nutí dospělé muže dokazovat si, že jsou pořád svobodní.

Foto: Aktuálně.cz

Vidět Old Shatterhanda přemoženého ženou musí být pro každého čtenáře odkojeného mayovkami značně deprimující. I proto nejspíše tvůrci přidali pro čtenáře na obálku celkem zásadní varování: Může způsobit předčasný konec dětství.

Svalovec, který utíká z ráje

Zatímco Baban a Mašek pracují s kastrační úzkostí záměrně, pro tvůrce vikingského eposu Thorgal je součástí pravidel hrdinského žánru. A feministické čtení komiksů pro puberťáky pak může být nečekaně výživná zábava.

I svalnatý Thorgal, jehož první příběh konečně vychází v češtině, se musí střetnout s nevyzpytatelným ženstvím v podobě rudovlasé čarodějky. Ta na začátku válečníka zachrání před jistou smrtí a on se jí musí zavázat oddaností; a když si čarodějka zamane, ani taková hora svalů jakou je Thorgal nezmůže nic.

Fantasy série, jejímiž autory jsou polský malíř G. Rosinski (Šinkl a jeho velká síla) a belgický scenárista Van Hamme, začala knižně vycházet v roce 1980 a má už přes třicet pokračování, která se skvěle prodávají po celé Evropě. U nás se Thorgal pokoušel uchytit už třikrát a nikdy to úplně nevyšlo.

Foto: Aktuálně.cz

Dítě z hvězd bylo v roce 1990 dokonce jedno z prvních komiksových alb vydaných v porevolučním boomu, ale zapadlo v tehdejší nadprodukci. Ani následné vykouknutí v Modré Crwi či čtyři sešity z BB Artu ze začátku tisíciletí neudělaly díru do světa a skončily v Levných knihách. Tentokrát ale příběhy udatného svalovce startují od prvního dílu Zrazená čarodějka, který se ve francouzštině objevil časopisecky už v roce 1977.

Čarodějka svého bojovníka použije pro vykonání pomsty na vikingském králi Gandalfovi Šíleném, do jehož dcery Aaricie je Thorgal zamilovaný. Ale když hrdinovy svaly selžou, musí mu několikrát přijít na pomoc její vlk. 

O několik svistů meče později si Thorgal a Aaricia padnou do náruče a zrazená čarodějka odplouvá na mýtické lodi Drakar, ale odpověď na dívčinu otázku „Už ten strašlivý zlý sen skončil?" je samozřejmě negativní. Jak se ukáže v dalších dílech, Thorgal Aegirsson není obyčejný Viking - má mimozemský původ a ochranou ruku nad ním drží mocní bohové. Jenže čarodějka Slive se jeho služeb odmítá vzdát.

Byl to právě mix fantasy, sci-fi i historických reálií, který udělal z Thorgala jednu nejpopulárnějších evropských komiksových sérií vůbec. Rosinského staromilská kresba i vikingské reálie ovšem fungovaly v osmdesátých letech; teď bude Thorgal těžko soupeřit třeba s příběhově propracovanějším a cyničtějším Narutem. Ale třeba se mýlím a Thorgal uhrane mladé čtenáře právě starou dobrou touhou po dobrodružství a černobílým světem dobra a zla, v němž nemá postmoderní rafinovanost místo.

Foto: Aktuálně.cz

V krátké povídce Téměř v ráji zařazené do prvního sešitu společně se Zrazenou čarodějkou se Thorgal propadne průrvou ve skále do idylické podzemní říše. Čas zde plyne pomaleji, o teplo se stará podzemní říčka a spokojené obyvatele krmí matka příroda zázračnými plodinami.

Vůbec to tam vypadá jako v ráji, a co víc - dvě lepé ženy Thorgalovi nabízejí, že by s nimi mohl sdílet lože a užívat si pohostinnosti úrodné krajiny až do konce života. Jenže mužný hrdina se ženským elementem spoutat nehodlá. „Toužím po svobodě a širokých obzorech, i kdybych za to měl platit mrazem a hladem," utrousí a využije první příležitost k útěku.

Být tedy na jeho místě já, asi bych se nechal přesvědčit. Ale hrdinové komiksových příběhů pro teenagery se samozřejmě rozhodují podle jiných priorit.

Džian Baban, Vojtěch Mašek, Jiří Grus: Ve stínu šumavských hvozdů. 64 stran. 199 Kč. Vydalo Nakladatelství Lipník, Praha 2012. G. Rosinski, J. Van Hamme: Thorgal - Zrazená čarodějka. Přeložil Richard Podaný, 48 stran. 159 Kč. Vydalo nakladatelství CooBoo, Praha 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy