Thálie převzali Bohdalová, Kout, Štěpnička a Fialová

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 3. 2011 9:31
Uznávaná sopranistka Kniplová ocenění odmítla převzít
Foto: Petr Kurečka

Praha - Ceny Thálie znají své letošní majitele. Na první scéně je v sobotu, v předvečer Mezinárodního dne divadla, vyhlásila Herecká asociace před kamerami České televize.

Za celoživotní mistrovství byly v 18. ročníku odměněny herečka Jiřina Bohdalová, někdejší baletka a pedagožka Věra Ždichyncová a světově uznávaná sopranistka Naděžda Kniplová, která však ocenění odmítla převzít. Zvláštní cenu kolegia dostal dirigent Jiří Kout.

Za mimořádný jevištní výkon v činohře byla oceněna jedenaosmdesátiletá Květa Fialová za roli Maude, v níž hostuje v Higginsově známé hře Harold a Maude ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Jiří Štěpnička dostal Thálii za roli Raymonda ve hře Blackbird v pražském ND.

Z operních umělců doplnili řady držitelů Thálie podruhé nominovaná sopranistka Christina Vasileva, která právě dlí v rodné Sofii, za titulní roli v inscenaci Káti Kabanové v Národním divadle v Praze a barytonista Richard Haan za roli Sebastiana v opeře Nížina v brněnském Národním divadle. Za stejnou roli byl v nominacích před sedmi lety, tehdy ji ztvárnil ve Státní opeře Praha.

Z šestice nominovaných v baletu se laureáty stali počtvrté nominovaná Zuzana Pokorná za výkon v roli Esmeraldy ve Zvoníkovi od Matky Boží v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla (Thálii získala už v roce 1994) a Richard Kročil. Porota ocenila jeho výkon v titulní roli Othella v pražském ND; proměnil tak svou pátou nominaci.

Obnovená premiéra muzikálu Jesus Christ Superstar - Dasha a Kamil Střihavka
Obnovená premiéra muzikálu Jesus Christ Superstar - Dasha a Kamil Střihavka | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Za výkony v muzikálu byli oceněni zpěvačka Dasha za ztvárnění Máří Magdaleny v obnovené inscenaci rockové opery Jesus Christ Superstar v Hudebním divadle Karlín (z ceremoniálu se kvůli pracovnímu zaneprázdnění omluvila) a Marian Vojtko. Komise ocenila jeho figuru Barona Prášila ve stejnojmenném muzikálu v pražském Divadle Hybernia.

Osmasedmdesátiletá operní pěvkyně Kniplová si pro křišťálový pohár se stylizovanou divadelní maskou nepřišla. V otevřeném dopise napsala, že ocenění měla dostat už dříve. Nyní je považuje za "milodar", který nechce. V prvních letech byli Thálií za celoživotní mistrovství v opeře oceněni Karel Berman, Maria Tauberová, Karel Kalaš, Libuše Domanínská, Ivo Žídek, Milada Šubrtová, Jiří Zahradníček a Ivana Mixová.

"Rozhodnutí paní Kniplové jsme vzali na vědomí. Prezidium asociace a členové operní komise jsou ale přesvědčeni, že jí tato cena právem patří," řekl prezident Herecké asociace Václav Postránecký. Její pohár bude uložen v sekretariátu asociace a může si jej kdykoliv převzít.

Český lev - Jiřina Bohdalová a Jan Budař
Český lev - Jiřina Bohdalová a Jan Budař | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

"Je pro mě zvláštní přebírat Thálii. V mém hereckém životě je první a hned za celoživotní dílo. Mám takový dojem, že je i poslední, takovou tečkou, abych dala pokoj. Já ale pokoj ještě nedám," řekla Bohdalová. 

Také devětaosmdesátiletá Ždichyncová děkovala. "Vždycky jsem měla velice ráda toto své povolání, byl to můj koníček," uvedla.

"Dirigování je spolupráce. Proto bych chtěl poděkovat třem kolegům, to jest mnoha báječným operním orchestrům, výborným sólistům a několika režisérům, kteří uměli poslouchat hudbu a používali stejné libreto jako skladatel," rozesmál pak diváky v zaplněném hledišti Kout.

Thálii pro činoherce do 33 let převzal Ladislav Špiner z Východočeského divadla v Pardubicích, který tam účinkuje v 11 inscenacích.

Letos Thálie mimořádně finančně podpořil ministr kultury Jiří Besser a pomohl Herecké asociaci, která nenašla sponzora. Ceremoniál pošesté moderoval plzeňský herec, režisér a dramatik Antonín Procházka.

 

Právě se děje

Další zprávy