Thálie mají Krajčo, Míčová i Spejbl a Limonádový Joe

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 3. 2013 22:09
Herecká asociace udělila v Národním divadle Ceny Thálie 2012
Thálii 2012 pro nejlepšího činoherce si odnesl Richard Krajčo za roli Dennyho v Deštivých dnech, které uvádí Divadlo Ungelt.
Thálii 2012 pro nejlepšího činoherce si odnesl Richard Krajčo za roli Dennyho v Deštivých dnech, které uvádí Divadlo Ungelt. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Richard Krajčo získal Cenu Thálie za za roli Dennyho ve hře Deštivé dny, kterou uvádí v režii Janusze Klimszy pražské Divadlo Ungelt. V ženské kategorii činoherců si hlavní cenu odnesla Gabriela Míčová za roli Romi v inscenaci Pražského komorního divadla Odpad, město, smrt.

Za stejnou roli si odnesla také Cenu Divadelních novin i Českého lva za její ztvárnění ve snímku, který podle inscenace natočil Jan Hřebejk. Připomněla, že dostává cenu za roli vzniklou v divadle, které již neexistuje, a v inscenaci, která se již nehraje.

"Velký můj dík patří (režisérovi) Dušanu Pařízkovi a celému Pražskému komornímu divadlu, vždy mi bylo velkou inspirací," řekla herečka.

V kategorii balet, pantomima a jiný tanečnědramatický žánr dostala cenu Thálie Lucie Skálová za roli samurajky Sakury v inscenaci Poslední samuraj, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské, a Robert Skujenieks za roli muzikanta Jima Morrisona v inscenaci s názvem The Beatles - The Doors. Nastudoval ji v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

Kategorie muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr má mezi ženami vítězku v Haně Holišové za titulní roli v muzikálu Papežka, kde ztvárnila dívku, která díky pozoruhodným okolnostem měla v polovině 9. století usednout na papežský stolec. Muzikál hraje Městské divadlo Brno. Ve stejné kategorii bodoval Jan Kříž s rolí Dannyho ze slavné Pomády, kterou hraje pražské Divadlo Kalich.

Poprvé Thálii dostali i loutkoherci. Jako první ocenění vystoupili na jeviště Národního divadla Spejbl a Hurvínek.
Poprvé Thálii dostali i loutkoherci. Jako první ocenění vystoupili na jeviště Národního divadla Spejbl a Hurvínek. | Foto: CPA Eduard Erben

Ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil převzal cenu pro nejlepší operní pěvkyni za Janu Šrejmu Kačírkovou. Thálii dostala za roli Julie, pár veronských milenců ztvárnili v ostravském divadle spolu s Alešem Brisceinem, který dnes dostal Thálii ve stejné kategorii také.

Za celoživotní mistrovství byly cenami Thálie odměněny herečka Jana Hlaváčová, operní pěvkyně Helena Tattermuschová a baletka Jiřina Knížková. Za celoživotní loutkářské mistrovství získal Thálii Josef Krofta, v operetně-muzikálovém oboru byl oceněn nestárnoucí Limonádový Joe Karel Fiala.

Zvláštní cenu udělilo kolegium dirigentu Arnoštu Moulíkovi, cena Thálie pro činoherce do 33 let patří Matouši Rumlovi z mladoboleslavského divadla.

Zvláštní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla převzaly také populární loutky Spejbl a Hurvínek. Prestižní ocenění vyhlásila na scéně Národního divadla Herecká asociace už podvacáté.

 

Ceny Thálie 2012

Činohra

Gabriela Míčová (role Romi ve hře Rainera Wernera Fassbindera Odpad, město, smrt, Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie)
Richard Krajčo (role Dennyho ve hře Keitha Huffa Deštivé dny, Divadlo Ungelt, Praha)

Opera

Jana Šrejma Kačírková (role Julie v opeře Charlese Gounoda Romeo a Julie, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
Aleš Briscein (role Romea v opeře Charlese Gounoda Romeo a Julie, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr

Hana Holišová (role Jany v muzikálu Dennise Martina Papežka, Městské divadlo Brno)
Jan Kříž (role Dannyho Zukoa v muzikálu Jima Jacobse a Warrena Caseyho Pomáda, Hamlet production v Divadle Kalich, Praha)

Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr

Lucie Skálová (role Sakury, ženy Shidovy v představení Poslední samuraj, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
Robert Skujenieks (role Jima Morrisona v představení The Beatles - The Doors, Severočeské divadlo opery a baletu, Ústí nad Labem)

Ceny za celoživotní dílo

Karel Fiala (opereta, muzikál)

Jana Hlaváčová (činohra)

Jiřina Knížková (balet)

Josef Krofta (loutkové divadlo)

Spejbl a Hurvínek (loutkové divadlo)

Helena Tattermuschová (opera)

Zvláštní cena Kolegia pro udělování cen Thálie

Arnošt Moulík (opereta, muzikál)

Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby

Matouš Ruml (Městské divadlo Mladá Boleslav)

 

Právě se děje

Další zprávy