Terorista Banksy vydělá za graffiti statisíce liber

Jan Pomuk Štěpánek
24. 10. 2007 6:50
Dražit se bude Lenin na bruslích i slon s bombou
Foto: Bonhams

Londýn - Britský perfomer Banksy a jeho "teroristické umění" se přesouvají z ulice do galerií a soukromých sbírek. Aukční dům Bonhams odhaduje, že za deset vybraných raných prací asi nejslavnějšícho sprejera současnosti utratí zájemci okolo 600 tisíc liber.

Do středeční dražby jde mimo jiné série desetilibrových bankovek, na kterých Banksy zaměnil portét královny Alžběty II. za portrét princezny Diany. Dražit se budou i některá jeho slavná graffiti, v tomto případě nastříkaná na plátno. Zájemci mohou rozpoutat bitvu o obrázek slona nesoucího na zádech obří bombu nebo o obraz Lenina na kolečkových bruslích.

Ještě před pár lety byl přitom Banksy známý především v rámci undergroundové graffiti scény a jeho práce obdivovali spíš designéři.

Foto: Bonhams

Až když se jeho akce začaly objevovat ve výčtech londýnských zajímavostí vedle klasických památek, jeho věhlas začal stoupat.

Banksy si získává pozornost i veřejnými performancemi. Vloni se mu podařilo v osmačtyřiceti britských obchodech s hudbou vyměnit celkem pět set alb Paris Hilton za své verze s remixy a také svými booklety.  Remixy otituloval názvy jako Why am I Famous?, What Have I Done? and What Am I For?

Přední stranu přebalu jemně pozměnil tak, že zpěvačce z dekoltu vypadávají obnažená prsa. Podle mluvčího obchodního řetězce HMV si nikdo ze zákazníků nestěžoval ani nepožadoval vrácení peněz. "Klobouk dolů, tohle je velmi dobrý kousek,"  ohodnotil velkomyslně Banksyho výkon.

Umělec, který nabourává tradiční hodnotový systém většinové společnosti,  je nejen v Británii velmi diskutovaným fenoménem. Mezi jeho nejslavnější kousky se počítá i posprejování zdi, která odděluje Izrael od palestinských území. Banksy zeď ozdobil holčičkou, která se vznáší k vrcholku na balóncích, nebo falešným průzorem.

Foto: Bonhams

Širší veřejnosti se představil v roce 2003, kdy ho kapela Blur požádala o zpracování bookletu k albu Think Tank.

Banksy se rád baví i tím, že nastrčí do některé ze slavných institucí falešné artefakty. Například do prostor Britského muzea umístil svou "pravěkou" kresbu člověka s nákupním košíkem. Pracovníci muzea pak museli přiznat, že nemají nejmenší ponětí, jak dlouho byla součástí expozice o pravěkých malbách.

Na bonmotu britského tisku, že veškeré kouzlo jeho umění spočívá v tom, že každému troubovi přijde chytré, něco rozhodně je. Schopnost oslovit a zaujmout napříč spektrem společnosti je výjimečný dar. Když se snoubí s technickou zdatností a výstřední image, má umělec z poloviny vyhráno. Už proto, že Británie podobné příběhy a osudy miluje.

Totožnost slavného i zatracovaného Banksyho zůstává mlhavá. S médii komunikuje skrze svého tiskového mluvčího, jeho oficiální stránka www.banksy.co.uk je zaregistrována na fotografa Stephena Lazaridese.

Paris Hiltonová a její debutová deska Paris podle "uměleckého teroristy", který si říká Banksy.
Paris Hiltonová a její debutová deska Paris podle "uměleckého teroristy", který si říká Banksy. | Foto: Aktuálně.cz

Anonymita původně pouličního umělce se s rostoucí slávou mění v zásadní rekvizitu. "Dne, kdy vystoupí z anonymity, graffiti zemře," píše britský The Guardian.

Banksy vyrostl na vymezování se vůči střednímu proudu, karikování i prznění většinových atributů. Kritizuje předsudky proti gayům a lesbičkám, rasismus, války, konzum i establishment.

A protože tohle všechno je teď cool mezi lidem i smetánkou, stvrdili umělcovu popularitu před deseti dny Brad Pitt a Angelina Jolie milionovým nákupem jeho děl v librách.

Tím ho také definitivně zasáhnul klasický paradox. Nejenže se stává součástí středního proudu, ale také je na něm čím dál fatálněji závislý.  A čím dál víc musí dávat pozor, aby jen nevyprazdňoval sám sebe.

"Banksy potřebuje umělecký establishment poněkud zvrhlým způsobem - jako zlobivé dítě, které musí rodiče, vůči kterým se může vymezovat. Ale stále je to ryzí umělec žijící ve skutečném světě," poznamenává Guardian k jeho stále schizoidnějšímu postavení.

 

Právě se děje

Další zprávy