Teatr Novogo Fronta uvede home:scape v Londýně

Kultura Kultura
31. 7. 2012 13:20
Mezinárodní divadelní produkci čeká "olympijská" premiéra
Foto: home:scape project

Praha, Londýn - Divadelní projekt home:scape zkoumá význam pojmu domov napříč kulturami za pomoci perfomerů z deseti zemí světa včetně Indie a Iráku. Vznikl jako česko-anglicko-maďarská koprodukce vedená režisérkou Irinou Andreevou a premiéru si odbude ve čtvrtek 2. srpna v londýnském Tara Theatre.

Představení s podtitulem Stories and Senses of Home (česky Příběhy o domově a jeho smysl) vznikalo na základě detailních zpovědí více než padesáti lidí na rovných bulvárech v Budapešti či pulsujících náměstích v Praze. Mladá somálská žena v Londýně, cirkusová rodinka v Budapešti či ruský emigrant v Praze - ti všichni sdílejí v představení své příběhy, aby vytvořili mezinárodní, mezilidskou představu o tom, co vlastně domov pro nás znamená a čím je.

Projekt home:scape vznikl koncem minulého roku a je realizován v koprodukci česko-ruského divadelního souboru Teatr Novogo Fronta, britských Tara Arts a maďarské organizace Pro-Progresione. Režijně jej vede Irina Andreeva, která je právě režisérkou fyzického divadla Teatr Novogo Fronta a nedávno uvedla například představení Causa Fatalis inspirované zákonem příčiny a následku v lidském životě. Diváci jej mohli vidět v Praze v rámci festivalu Za dveřmi.

„To představení je jakoby průhledné, podstatně mění těžký a drsný jazyk, kterým doposud Teatr Novogo Fronta hovořil a posouvá tak jejich práci do další dimenze," říká dramaturg NoD - Teatro NoD Adam Halaš. „Je nám tedy ctí, že se česká premiéra projektu home:scape uskuteční 19. a 20. září 2012 právě u nás," dodává.

Autoři v čele s Irinou Andreevou příběhy sbírají i nadále, ačkoliv už je představení kompletně připraveno. Každý se může o ten svůj podělit na www.homescapeproject.org.


 

Právě se děje

Další zprávy