Tanaka představil v Arše další alegorii

20. 12. 2005 10:00
Praha - Japonský tanečník a představitel avantgardního divadelního umění Min Tanaka uvedl včera večer představení věnované letošnímu výročí Hanse Christiana Andersena.

Pražské Divadlo Archa se připojilo k oslavám 200. výročí narození slavného dánského pohádkáře a projekty na témata z jeho tvorby připravovalo celý rok. Tanaka, který se do Archy vrací již přes deset let, si z okruhů vyhlášených divadlem vybral téma člověka na okraji společnosti.

Představení Standing on the Edge (Stát na hraně) se hraje i dnes. Tanaka se nyní do Archy vrátil po dvou letech a z jeho skupiny Tokason s ním tentokrát přijeli tanečníci Jasunari Tamai a Šiho Išiharaová. Světelný design vytvořil Ami Tanaka.

Putování mezi dobrem a zlem

Hodinová inscenace je metaforou o cestě člověka životem, o putování mezi dobrem a zlem, černým a bílým, obvyklým a nezvyklým. Za jednoduchou scénu tanečníkům sloužilo pouze podium, jehož jednotlivé části byly různě zvednuté do výšky.

Min Tanaka v roce 1994 zahajoval spolu s muzikantem Johnem Calem provoz Archy a od té doby v divadle vystupoval několikrát. Poprvé v roce 1984, kdy
uspořádal utajované vystoupení v klubu Na Chmelnici pro několik málo diváků. Byl prvním, kdo v českých zemích představil tanec japonské avantgardy butó.

Tanečníkovo jméno Min, které si sám vybral, popisuje lidi žijící v Číně v povodí Žluté řeky. "Neustále je ohrožuje povodeň, která často také přichází. Oni ale vždy dokážou začít nový život," popisoval v roce 2002 představení, se kterým tehdy vystoupil ve Státní opeře Praha na pomoc povodní postižené Arše.

Světově uznávaný tanečník

Tanaka je dnes hvězdou světových scén. Vytvořil choreografie pro pařížskou Komickou operu, Brooklynskou hudební akademii, amsterdamský Muziektheater a další divadla a festivaly. Spolupracuje se slavnými výtvarníky, jako je Karel Appel či Richard Serra, s hudebníky, jako jsou John Cale, Cecil Taylor, Derek Bailey, Milford Graves, Yoko Ono či Iva Bittová.

Od roku 1985 žije Min Tanaka na horské farmě. V roce 2000 založil taneční skupinu, jejíž členové si prací na farmě vydělávají na živobytí. Fyzický předpoklad tanečníka je podle něj důležitější než to, jak se člověk snaží. Práce na poli je podle něj výborným tréninkem i nejstarším zdrojem taneční inspirace.

V posledních letech se Tanaka prosadil také jako herec. Film Tasogare Seibei (Samuraj soumraku, 2002) byl nominován na Oscara a Tanakovi vynesl za herecký výkon cenu Japonské filmové akademie. Nejnovější film Maison de Himiko (Hotel Himiko, 2005), kde hraje nevyléčitelně nemocného majitele hotelu pro gaye, byl s velkým diváckým ohlasem uveden do japonských kin.

 

Právě se děje

Další zprávy