Takový Wagner tu ještě nebyl, zní z Budapešti

Kultura Kultura
30. 1. 2013 8:45
Maďarská opera nabízí Bludného Holanďana v původní verzi
Foto: opera.hu

Budapešť - Maďarská Státní opera uvede 2. února naposledy operu Bludný Holanďan od Richarda Wagnera. Jde o původní, originální verzi opery, kterou Wagner napsal v roce 1841 v Paříži. Dílo představuje v podobě, jakou žádné obecenstvo na světě ještě nevidělo a neslyšelo.

Foto: opera.hu

Podle Ralfa Weikerta, který dirigoval první čtyři představení a je velkým znalcem Wagnera, vznikla původně Wagnerova hudba pro mnohem slabší dechovou sekci pařížského orchestru, a proto se současné dechové nástroje musí při hře tlumit. Navíc se rozezní takové melodie, které spolu dříve nebyly slyšet. Představení také nemá pauzy, což znamená, že trvá dvě a půl hodiny.

Režisérem inscenace je János Szikora, který byl dosud zejména činohením režisérem, ale Bludný Holanďan není jeho první spoluprací se Státní operou.

„Jestliže chceme být věrní Wagnerově tvůrčímu duchu, musíme se především soustředit na poslední scénu: týká se apoteózy znovushledání Muže a Ženy. Kvůli němu proběhly všechny předchozí boje a utrpení. Od Platona pochází myšlenka, že kdysi neexistovali muži a ženy odděleně, ale jen jedna lidská sféra, lidé v absolutní jednotě a spokojenosti. Zeus však sféru rozdělil na dvě poloviny, a od té doby je každý člověk jenom půl lidské bytosti a hledá celý život svoji druhou půlku," říká reřisér Szikora.

Ten se domnívá, že opera jen vypadá realisticky, ale ve skutečnosti je až nadreálná s mytologickými prvky a pojednává o problémech, které se nedají vztahovat jen k jedné historické době.

Při posledním představení bude Holanďanem Thomas Gazheli, Sentu zpívá Gyöngyi Lukács, Dalanda Palerdi András a Erika Attila Fekete.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy