Ta Emily je fakt trochu divná. Teď už i v češtině

Tomáš Hibi Matějíček
7. 5. 2009 11:00
Kultovní komiks vydává nakladatelství Albatros
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Kde se vzala? Vplížila se k nám nenápadně - tu zadumaně hladila kočku na designové kabelce, tu utrousila drsňáckou hlášku na tričku, tu jen němě, leč provokativně hleděla z placky.

Zachmuřená, černovlasá, třináctiletá, znuděná, cynická. Přesto zábavná a přitažlivá. A v nové knížce nakladatelství Albatros i komiksová. Seznamte se: Emily the Strange.

Přesun z triček do knížky nepotkal jen nás. Vytýkat-li zpozdilost, pak snad to, že jsme se s komiksovou Emily seznámili až osm let po vydání první knížky. I ve své americké vlasti hostovala nejprv na oděvech a doplňcích.

Vymyslel ji Rob Reger  (dodnes její hlavní tvůrce) a Matt Reed v roce 1991, a aby jí nebylo smutno, nechali jí přikreslit společnost čtyř koček.

Foto: Aktuálně.cz

Ano, transformující se Albatros kromě osvědčených reprintů vstoupil i do vod, které bychom jako dětské označili stěží. Dospěláckou komiksovou edici začal morbidními stripy Maxe Cannona Red Meat a na černě lakovaný humor navázal první knížkou Emily the Strange.

Obsahově lze nihilistickou Emily těžko srovnávat například s roztomilými muminky, které čerstvě vydalo Argo. Přesto obě knížky můžeme vnímat symptomaticky: i velká, donedávna zcela komiksuprostá nakladatelství se dnes začínají ohlížet po překladových komiksech s komerčním potenciálem.

Je to dobrý důkaz, že i v komiksové kultuře pro starší a pokročilé začíná o něco jít - v tomto případě i o peníze. Emily je totiž kult; i když divný.

V krátkých příbězích černovlasá třináctiletá Emily zabíjí nudu. Nebo čas. Nebo oživuje mrtvolky. Spřádá rozhovory s The Damned. Laškuje s Elvírou, paní Temnot, nebo Marylin(em) Manson(em). Mění Ozzyho Osbourna v Čaroděje ze země Oz.

Atakdále - jakoby se scenáristé (Rob Reger, Jessica Gruner, Brian Brooks, Kitty Remington) rozhodli vyšťárat, použít a převrátit každou nitku černorudého humoru, která se kdy v morbiditě, cynismu a nudě smočila.

A zdatně jim sekunduje výtvarník Buzz Parker: každý centimetr čtverečný je plný černé a červené barvy, upřených zraků Emily, rozevlátých kompozic, vrstvených nápadů, narážek na filmy, počítačové hry, hudbu apod. Komiks se ani ne tak čte, jako se v něm brodí.

Foto: Aktuálně.cz

Podobný vizuální a motivický guláš je pak pochopitelně náročný na počeštění. Jak na překlad, tak na práci s písmem; v knize se rozverné fonty přetlačují o místo s ručně psanými vpiskami, komentáři a poznámkami. Toho prvního se zhostil Petr Onufer, toho druhého Pavel Beneš - a výsledek ukazuje redakční důslednost, kterou by jinak pohledal.

Emily je taková nezbednější sestřenka Hany a Hany - kdyby ty káči konečně přestaly tlachat a všimly si taky něčeho jiného než dýdžeje. Její těžké boty „jdou a všechno hezké pošlapou."

Ale proč a co to znamená? Destrukce hodnot, které kolem sebe teenageři tak jako tak moc nevídají. Generační revolta? Známka punku? Recept na vybřednutí z nudy? Nebo chvilkové její zabití?

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Red Meat vás brutálně zbaví panických představ o humoru

Přiznejme to. Emily the Strange JE divná. Je nihilistická. Je brutální. Je citlivá. Nejdřív přemýšlí. Nožičky trhá až pak. Je cynická. Dekadentní. Romantická. Tudíž deziluzivní. Je křehká jako paprsek slunce odrážející se od okované špičky martensek. Je jí třináct. A tisíc zároveň.

Foto: Aktuálně.cz

Mohla by být emo nebo goth - kdyby se jim nevysmívala rovnou měrou. Je osobitá. A přesto je kus z ní v každém z nás. Je chápavá. A proto bořící. Nenabízí řešení - nebo při nejmenším ne lacino a ne na první pohled. Nebaví se; zato čtenáři ano. Nudí se. A co hůř, zdá se, že ji to baví.

Takhle nějak by mohlo vypadat dítě, kterému socializace ještě tak docela neotupila hrany. Dítě naštvané na to, že celý svět je příliš malá hračka. Dítě vztekající se na to, že není baveno každou sekundu svého života.

Dítě, které vidělo rodinu Addamsových příliš mockrát - až si začíná myslet, že to jen realita je taková nudná vycpávka. Dítě, pro které je nuda vězením a vlastní fantazie vrátky VEN.

Jinými slovy - dnes už nemůžete nosit Emily jen proto, že se na tom tričku tváří tak cool. Holt se musíte konfrontovat s „reálnou" Emily. To, co dělá, vás víc baví, víc nudí nebo je to prostě nečekané a … divné?

Rob Reger, Buzz Parker: Emily Strange - Ztracená, temná a znuděná. Vydalo nakladatelství Albatros, Praha 2009. 

 

Právě se děje

Další zprávy