Sběratel prodal Gauguinův obraz do Kataru za sedm miliard

ČTK Magazín ČTK, Magazín
6. 2. 2015 10:05
Gauguinovo dílo se tak stalo jedním z nejdráže prodaných obrazů ze soukromého vlastnictví.
Nafea faa ipoipo - Kdy se vdáš?
Nafea faa ipoipo - Kdy se vdáš? | Foto: DIRECTMEDIA Publishing GmbH

Londýn – Ze soukromé sbírky ve Švýcarsku byl za skoro 300 milionů dolarů (7,3 miliardy korun) prodán obraz Paula Gauguina s Tahiťankami. Kupec je podle všeho z Kataru.

Jak informoval list The New York Times, obraz Nafea faa ipoipo - Kdy se vdáš? z roku 1892 prodal bývalý pracovník aukční síně Sotheby's Rudolf Staechelin, který žije v Basileji. Jeho rodinné nadaci patří přes dvacet mimořádně cenných výtvarných děl z období impresionismu a postimpresionismu. Gauguinův obraz jako zápůjčku vystavovalo umělecké muzeum v Basileji půl století.

Podle listu, který se opírá o tvrzení dvou prodejců uměleckých děl, je kupec olejomalby z Kataru. "Nepopírám to, ale ani nepotvrzuji," řekl k tomu Staechelin. K prodeji se nevyjádřilo ani vedení muzeí v Dauhá. Prodej potvrdil pouze basilejský starosta Guy Morin, který ztráty díla pro místní muzeum lituje.

Katar tak zřejmě získal za mimořádnou cenu další z významných evropských uměleckých děl. V roce 2011 do této země Perského zálivu putoval i známý obraz Hráči karet Paula Cézanna, zakoupený za 250 milionů dolarů.

Gauguinův obraz měli zájemci možnost naposledy zhlédnout před několika týdny, kdy muzeum otevřelo zdarma sbírky před uzavřením kvůli renovačním pracím, jež budou trvat do příštího roku. Přišlo tehdy 7500 lidí. Obraz bude ale ještě k vidění na další výstavě věnované Gauguinovu dílu, otevřena bude v únoru v Basileji. Sbírka pak poputuje i do Madridu a Washingtonu. Kupec dílo dostane až příští leden.

Basilejské muzeum prodej komentovalo výrokem: "Bolestně nám bylo připomenuto, že dlouhodobé zápůjčky jsou stále jenom zápůjčky." Starosta Morin řekl, že se město snažilo Staechelina přimět, aby svou sbírku do muzea vrátil, až se jeho dveře v dubnu příštího roku znovu otevřou.

 

Právě se děje

Další zprávy