Svět knihy očekává desítky spisovatelů a tisíce čtenářů

Jan Gregor Jan Gregor
17. 5. 2012 13:57
Nabízíme tipy na akce, které se konají na veletrhu
Foto: Veronika Skálová

Praha - Je půlka května a tedy tradiční čas, v němž se nakladatelé snaží předvést v co nejlepší formě na tradičním veletrhu Svět knihy.

Desítky autorů přijíždějí podpořit vydání českých překladů svých knížek nejen na Výstaviště, kde je od čtvrtka do neděle hlavní festivalové centrum, ale i na spoustu dalších míst po Praze, kde se budou konat literární čtení, autogramiády a další doprovodné akce. V jejich záplavě není snadné se orientovat, následující řádky budiž subjektivním výběrem toho nejzajímavějšího.

Čestným hostem veletrhu je letos Rumunsko. V reálu to znamená to, že během čtyř dní se v metropoli představí na 80 umělců z této země a proběhne tu pět desítek kulturních akcí. Z plejády autorů, kteří se rozhodli přijet, zaujme nejvíce jméno, které je nejvíce spjaté s jiným oborem než literatura. Spisovatel a hlavně scenárista Răzvan Rădulescu je jedním z klíčových strůjců úspěchu rumunské filmové nové vlny, která před pár lety dobyla filmové festivaly.

Napsal filmy jako Papír bude modrý nebo Smrt pana Lăzăresca, i v české distribuci se před rokem a půl objevilo drtivé drama o milostném trojúhelníku Úterý po Vánocích. Celou šestici filmů, pod nimiž je podepsaný, uvede Kino Atlas.

Mariusz Szczygieł
Mariusz Szczygieł | Foto: Aktuálně.cz

Mým milým Pepíkům

Tradičně velkou delegaci tvoří sousedé z Polska. Přijede Hanna Krall, pohříchu u nás nepříliš známá polská reportérka a autorka. Setkání s ní bude v sobotu v 11 hodin ve Velkém sále moderovat populární autor Gottlandu Mariusz Szczygieł, jeden z jejích obdivovatelů a žáků. Szczygieł není jediný spisovatel, který si svou kariéru založil na zkoumání české mentality. Svou knihu Pepíci. Dramatické století Čechů bude podepisovat Mariusz Surosz. Věnuje se v ní důležitým, ale v Polsku málo známým osobnostem československých dějin jako Jan Patočka, Milada Horáková nebo Jaroslav Seifert.

Zajímavý zážitek slibuje i dvojí setkání Janusze Rudnického a Petra Šabacha. Český bestsellerista nejprve v sobotu ve čtyři hodiny v Literární kavárně na Výstavišti představí tvorbu autora světoběžníka, který pobýval i v Praze, a nyní mu česky vycházejí dvě knihy – román Pojďte, jdeme a povídky Mein Kampf a moje jiné boje. Pak se oba spisovatelé, kteří rádi využívají látku vlastního života a proměňují ji v literární příběhy, přesunou do Krásných ztrát a budou se tu přít o to, zda je autobiografická próza hrou se čtenářem, sebereflexí nebo realismem.

Ljudmila Ulická
Ljudmila Ulická | Foto: Aktuálně.cz

Z ruských hostů vyčnívá návštěva Ljudmily Ulické, jedné z nejuznávanějších tamních spisovatelek současnosti. Autorka dvanácti prozaických knih sem přijede představit svou nejslavnější knihu, která byla nedávno přeložena do češtiny. Román Daniel Stein, překladatel byl přeložen do šestnácti jazyků a již se ho prodalo přes milion výtisků.

Vypráví o reálném osudu polského Žida Oswalda Rufajzena, který za války pracoval pro nacisty jako tlumočník a podařilo se mu zachránit s nasazením vlastního života mnoho lidí před jistou smrtí. Autorka byla v roce 2009 nominována na Man Bookerovu cenu. V pátek ve dvanáct vystoupí na Výstavišti a večer od osmi bude číst v Kavárně Fra.

Temno a mráz přicházejí ze Severu

Severské země mají v poslední době za svůj vývozní artikl detektivní literaturu. Na veletrhu se ukáže bohatá sestava jejich autorů. Ti nejznámější budou číst a diskutovat v pátek od sedmi v Literární kavárně Řetězová. Zúčastní se například slovensko-finská spisovatelka Alexandra Salmela, která v Česku právě vydává generační humoristickou novelu 27 aneb Smrt vás proslaví.

Roy Jacobsen
Roy Jacobsen | Foto: Aktuálně.cz

Švédský thriller zastupují Roy Jacobsen a Åsa Larssonová a za Dánsko se přijíždí představit Jussi Adler-Olsen, kterému u nás právě vychází druhý román ze série o oddělení odložených případů, jemuž šéfuje bručounský komisař Carl Morck. Zločin v knize Zabijáci tentokrát sahá do nejvyšších vrstev společnosti.

A na závěr smutná zpráva: jedna z největších ohlášených hvězd nepřijede. Srbský režisér Emir Kusturica, který tu měl představovat vlastní autobiografii Kde jsem v tom příběhu já, bohužel ze zdravotních příčin nepřijede. V příběhu letošního ročníku veletrhu Světa knihy se tudíž neobjeví.

První den veletrhu je určen odborníkům, v pátek a v sobotu pak stojí základní vstupné 100 korun, v neděli 50 korun. Loni veletrh navštívilo 38 tisíc lidí.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nestihnete navštívit Svět knihy? Zkuste si knihy vybrat jinde.

 

Právě se děje

Další zprávy