Svět knihy nabízí novinky, české hvězdy i Sapkowského

24. 4. 2008 12:23
Čtrnáctý ročník veletrhu je věnován Španělsku

Praha - Na Výstavišti otevřelo ve čtvrtek na čtyři dny své brány největší knihkupectví v zemi - veletrh Svět knihy.

První den veletrhu byl určený pro odbornou veřejnost a tisk, od pátku do neděle patří Průmyslový palác čtenářům,  kteří si sem zvykli docházet pro novinky i doprodeje se speciálními slevami, stejně jako pro autogramy oblíbených autorů.

Pro česká nakladatelství tak po novoroční hibernaci veletrh znamená první vrchol sezony. Připomenou na něm své nedávné bestsellery a představí ty potenciální.

Hlavním zahraničním hostem je letos Španělsko a španělsky psaná literatura, k níž se vážou doprovodné programy.
Vůdčí téma zní Láska a vášeň v literatuře - i k němu se vážou výstavy literární pořady, diskuse i čtení. Zazní tu Máchovy šifrované deníky nebo erotická díla českých avantgardistů.

Zde najdete: Novinky a podrobný program veletrhu

U kulatého stolu se bude mluvit o literární kritice, mezi témata přehlídky patří i oslava 50 let české egyptologie. Český egyptologický ústav zde bude mít vlastní stánek, kde známý egyptolog Miroslav Verner představí své dvě nové knihy.

V číslech je to přes dvě stě stánků českých i zahraničních nakladatelství z pětatřiceti zemí a program, který nabídne  361 pořadů a 489 účinkujících.

Součástí Světa knihy je i I. bienále Kafka/Borges Praha/Buenos Aires, mezinárodní symposium na které přijede Borgesova žena Maria Kodama.

Tradiční doprovodná přehlídka Svět knihy ve filmu běží už od 14. dubna v kinech Ponrepo a Atlas i ve Francouzském institutu; teď bude i na Výstavišti. Divadelní přehlídka Svět knihy odstartovala dokonce už na apríla.

Mezi hosty bohužel nebude ruský spisovatel sci-fi Sergej Lukjaněnko ani Nor Per Petterson, jehož novela o stáří a samotě Jít krást koně získala řadu literárních ocenění na celém světě.

Přijede naopak Polák Mariusz Szczygiel, autor bestselleru Gottland, ve kterém píše o české společnosti, i jeho krajan, fantasy spisovatel Andrzej Sapkowski. Dorazí také Brit Ken McClure, autor lékařských thrillerů.

Jedním hostí je i nizozemský bohemista Edgar de Bruin, jenž přes přeložil pětadvacet románů českých autorů včetně Josefa Škvoreckého, Michala Viewegha, Jáchyma Topola, Miloše Urbana či Petry Hůlové.

Ta bude podepisovat své knihy na veletrhu, stejně jako se můžou těšit příznivci Zdeňka Mahlera, Petra Šabacha, Jana Balabána, Karla Hvížďaly, Martina Hilského, Jaroslava Rudiše, Ludvíka Vaculíka, Jiřího Stránského, Michala Viewegha, Lenky Reinerové i Emila Hakla.

V rámci Světa knihy bude uděleno několik tradičních ocenění, například Ceny Akademie sci-fi, fantasy a hororu, Cena Miroslava Ivanova za literaturu faktu nebo jízlivě populární Skřipec od Obce překladatelů za nejhorší překlad roku.


 

 

Právě se děje

Další zprávy