Supermana píše mormon Orson Card, gayové se bouří

Kultura Kultura
13. 2. 2013 12:50
Orson Card proslul jako spisovatel i odpůrce homosexuálů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Orson Scott Card považovaný za jednoho z nejlepších spisovatelů sci-fi a fantasy byl nedávno přizván do týmu píšícího komiks Muž z oceli (nejnovější inkarnace Supermana) vydávaný společností DC comics. Tato volba pobouřila část fanoušků kvůli Cardovým silně konzervativním názorům na homosexualitu.

Foto: ComicConnect

Spisovatel, který je aktivním členem Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů (Mormonů) před časem naznačil, že uzákonění homosexuálních svazků by bylo „koncem demokracie v Americe" a ospravedlnilo by státní převrat. A do nejnovější tvorby samozřejmě odpor vůči gayům nejednou promítl.

Superman bojuje za pravdu, spravedlnost a americkou cestu. Orson Scott Card nepředstavuje verzí těchto idejí, pod kterou bych se podepsal. Asi doufali, že si toho nikdo nevšimne. Toto je svobodná země a je důležité, co tady děláme. Tohle je muž, který mi chce vzít má ústavní práva a nebudu mu dávat žádné peníze," prohlásil Jono Jarrett z organizace homosexuálních fanoušků Geeks Out.

Jarrettův názor sdílí například herec a fanoušek Supermana Michael Hartney, který kvůli tomu napsal přímo vydavatelské společnosti. „Pokud by šlo o popírače holokaustu, nebo bílého suprematistu, nebylo by to možné. Byla by to ostuda pro vaši společnost. Takže Card je vaši ostudu, DC," míní Hartney.

Na webové stránce Allout.org lze dokonce podpořit petici za Cardovo odvolání.

Orson Scott Card
Orson Scott Card | Foto: Aktuálně.cz

Vášně ovšem trochu mírní homosexuální autor komiksů Dale Lazarov. „To, že je Orson Scott Card vzteklý homofob, vím od začátku devadesátých let. Odmítám si kupovat nebo číst jeho díla. Ale upírat mu práci, jenom proto, že je vzteklý homofob, to už je přehnané. Požadavek diskriminace z jakéhokoliv důvodu je kontraproduktivní pro ty, co sami nechtějí být diskriminováni."

Card samozřejmě ze svých hodnot ustoupit nehodlá. „Je to prostředek levičáků k vnucování anti-náboženských hodnot našim dětem. Jakmile bude homosexuální manželství zlegalizováno, získají tak páku na zákaz výuky tradičních hodnot na školách," říká o možnosti manželství homosexuálů.

Jeho výroky a některé literární počiny, například homosexuálně-pedofilní verzi Hamleta, inspirovaly recesisty k parodii, v níž byla Supermanova planeta Krypton zničena homosexuálním svazkem.

Orson Scott Card (1951) pro svoji církev působil jako misionář v Brazílii. V roce 1985 vydal sci-fi knihu Enderova hra (Ender´s game) považovanou za jedno z nejlepších děl žánrů a připsal k ní řadu pokračování. Je také známý mimo jiné i fantasy trilogií o Alvinu Tvůrci nebo řadou Homecoming. Filmová verze Enderovy hry s Asou Butterfieldem v hlavní roli a Harrisonem Fordem jako plukovníkem Graffem se má v amerických kinech objevit 1. listopadu 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy