Sudeťák Alois Nebel si našel fanoušky v Německu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 1. 2013 17:27
Komiks Alois Nebel vyšel v Německu už podruhé, v Berlíně má teď výstavu
Jaroslav Rudiš předčítá z Aloise Nebela v Českém centru v Berlíně
Jaroslav Rudiš předčítá z Aloise Nebela v Českém centru v Berlíně | Foto: ČTK

Berlín - Kultovní český komiks Alois Nebel má k překvapení jeho autorů velký úspěch i v sousedním Německu, kde jeho překlad už vyšel ve druhém vydání. Podle spisovatele Jaroslava Rudiše tomu napomohla také německá putovní výstava o příbězích výpravčího ze zapadlého nádraží Bílý Potok na Jesenicku, která je ode dneška k vidění v Českém centru v Berlíně a na tamní Akademii ilustrace a designu.

"Přitom Němci nemají stejně jako my tradici komiksů. To jsme vůbec nečekali, že by to mohlo jít v druhém vydání. Ale všechny velké deníky tomu věnovaly poměrně velký prostor," řekl Rudiš, který postavu Aloise Nebela stvořil spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem alias Jaromírem 99.

Čtěte také
Alois Nebel dosáhl na evropského Oscara

Kromě výstavy, která vznikla z iniciativy Literárního domu ve Stuttgartu, svou roli v podnícení zájmu sousedů o tento grafický román podle Rudiše sehrála rovněž skutečnost, že jeho příběh má přesah do Německa. Odehrává se totiž v bývalých Sudetech a dotýká se i otázky poválečného vysídlení Němců.

Foto: EFA

"Byl taky zfilmovaný, což tomu pomohlo jako ta výstava, takže se to pořád nabaluje. Je to taková sněhová koule z Jeseníků, která se valí nejen Českem, ale i střední Evropou," konstatoval jeden z nejuznávanějších českých autorů mladé generace, podle něhož se po polském a německém překladu na příští rok připravuje vydání ve francouzštině a angličtině.

Němci, kteří se s Aloisem Nebelem dosud neseznámili, mají do konce února příležitost díky výstavě, která je k vidění hned na dvou místech v Berlíně. Hlavní část v Českém centru představuje několik příběhů ve velkoformátovém trojrozměrném provedení, doplněných o originální propriety výpravčího a další předměty tematicky se vážící k české železnici v minulém století, kdy se literární osudy vášnivého sběratele jízdních řádů odehrávají.

Od loňského roku tuto expozici už hostil Stuttgart, Mnichov, prestižní literární festival ve Schwarzwaldu a Salcburk. "Teď poprvé je vlastně na území České republiky," poznamenal v nadsázce Rudiš, neboť berlínské České centrum sídlí nově v budově české ambasády. Po Berlínu si ji podle něj budou moct ještě prohlédnout návštěvníci jarního knižního veletrhu v Lipsku, v květnu pak zavítá do Rostocku a na podzim do Drážďan.

Foto: Aktuálně.cz

Letos by se Němci mohli také dočkat distribuce filmového zpracování příběhů Aloise Nebela, ověnčeného v roce 2012 Evropskou filmovou cenou pro nejlepší animovaný snímek a uváděného v řadě evropských zemí. "Loni měl v Německu premiéru v Mnichově a na pár místech už ho pouštěli, ale stále se jedná o distributorovi. My doufáme, že to bude tenhle rok," věří autor kritiky oceňovaných románů Nebe pod Berlínem, Grandhotel nebo Potichu, jenž v současnosti působí na berlínské Humboldtově univerzitě jako hostující profesor.

Kromě toho píše scénář k chystanému německo-českému filmu o mužích v krizi. "Měla by to být černá, ostrá, trochu nekorektní komedie o mužích, kteří ujíždějí na zbraních a mají problémy se ženskýma i sami se sebou, což je, myslím, dost aktuální téma," poodhalil čtyřicetiletý rodák z Turnova námět připravovaného hraného snímku, na jehož scénáři pracuje s německým kamarádem Martinem Behnkem prý už rok.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy