Stránky s peticí proti Landovi napadli hackeři

Jitka Gráfová
22. 4. 2008 12:30
Petr Váša nechce Landovu hru v Národním

Praha - Po některých brněnských zastupitelích vyrazil proti Danielu Landovi a uvedení jeho hry Tajemství Zlatého draka v tamním Národním divadle fyzický básník Petr Váša. Jeho petici ale na internetu napadli hackeři.

"Nechci, aby byl Daniel Landa, s ohledem na jeho minulou i současnou tvorbu a postoje, součástí brněnského kulturního života, nechci, aby byl v dobrém spojován s mým městem, stydím se za to, že Národní divadlo v Brně pomáhá někomu takovému naplňovat jeho ambice po vstupu do sféry tzv. vyšší kultury," napsal ve svém prohlášení na stránce www.nevitam.cz

Petice je tu sice k dispozici, ale pokud se k chcete k ní připojit,  máte smůlu. Odkaz i s počtem a jmény lidí, kteří se k ní připojili, napadli hackeři,  podpis je tedy nemožný.

Foto: Aktuálně.cz
Blog dramaturga Petra Minaříka: Nevítám Nevítám

„Upřímně jsem byl překvapen, že se lidé z té druhé strany chovají tak agresivně. Hlavně mě to mrzí vůči těm, kteří to podepsali, protože neví,  co s tím bude dál. Na druhou stranu jsem rád, že tím odpůrci petice dali o sobě vědět, co je to za lidi," uvedl pro Aktuálně.cz Petr Váša.

V své petici píše: "Protestuji proti tomu, co pan Landa představuje, vadí mi atmosféra jeho veřejného vystupování, to, co vnímám jako komerční nacionalismus, předstírání hloubky, parazitování na symbolech (národních, popkulturních, ezoterických), institucích (Církev, Sokol, Národní divadlo) a nežijících autorech (Viktor Dyk, Karel Kryl, Carl Gustav Jung)."

Zároveň tvrdí, že osobně proti Landovi nic nemá a nechce přispívat "k reklamní kampani, kterou tento úspěšný a vlivný podnikatel zakládá na patetické sebelítosti". 

K uvedení hry navrhuje uspořádat divadelní a hudební festival Brněnský prak s podtitulem Proti velkému Blablu. Ohlášená hra Tajemství Zlatého draka má mít premiéru v listopadu.

Na internetových stránkách člena zastupitelství Petra Paulczyňského se objevila reakce šéfa činohry Zdeňka Plachého, který Vášu rozhodně nešetří.

"Tato inscenace není zaměřená na výchovu mládeže a nevychází z tradice Sokola. Jde o napínavý příběh ze současnosti vycházející z podobných fabulačních principů jako hra Deník Krále, která se hraje v Městském divadle. Je to hra o hlavním tématu evropské kultury - o duchovní proměně," píše Plachý.

Daniel Landa
Daniel Landa | Foto: Korzo
Čtěte také:
Daniel Landa je veřejně pandalizován
Zpěvák Landa těžce havaroval v rallye. Byl v bezvědomí

"Sám pojem vyšší kultury a nižší kultury je nic neříkající floskulí. Umělecké ambice Tajemství Zlatého Draka jsou asi tak o dvě galaxie výše než ambice takového Strakonického dudáka, kterého jsme zdědili po minulém vedení,"  míní spoluautor.

Vášovy úsudky o Landové tvorbě jsou  prý úsudky „zastydlého avantgardisty", kterému ujíždí vlak a nemá ani tušení, o čem mluví.

"Pocit parazitování na symbolech, na institucích a nežijících autorech nebo předstírání hloubky jsem vždy velmi intenzívně pociťoval právě na Vášově tvorbě," dodává Plachý a „pamflet" považuje za duchovně pokleslý. "Jeho způsob argumentace povede nepochybně k další xenofobii, k dalšímu rozdělování osobností brněnské kultury."

Daniel Landa
Daniel Landa | Foto: Roman Souček

Proti uvádění Landovy hry se už před Vášou ohradila brněnská zastupitelka Zuzana Brázdová, za kterou se postavili další členové Strany zelených. Brázdová poslala protestní dopis řediteli divadla Danielu Dvořákovi - ten už dřív řekl, že spolupráci s Landou dlouho zvažovali.

Na Landovy nejnovější aktivity  nedávno reagovala ostravská streeartová umělkyně eFox, která „dopracovala jeho plakáty na koncert do podoby ušatého Daniela Pandy.

 

Právě se děje

Další zprávy