Státní ceny za kulturu už mají Pitínský, Kout a Malich

krk, djl
24. 10. 2007 11:42
Laureát Milan Kundera posílá zvukovou nahrávku
První tři držitelé letošních Cen ministerstva kultury: dirigent Jiří Kout, výtvarník Karel Malich a režisér J.A.Pitínský (zleva doprava).
První tři držitelé letošních Cen ministerstva kultury: dirigent Jiří Kout, výtvarník Karel Malich a režisér J.A.Pitínský (zleva doprava). | Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Pravidelné předávání státních kulturních cen zahájila ocenění za divadlo, hudbu a výtvarné umění. Dnes večer je v Českém muzeu hudby na Malé Straně převzali režisér Jan Antonín Pitínský, dirigent Jiří Kout a malíř a sochař Karel Malich.

K cenám ministersva kultury patří i odměna tři sta tisíc korun. Od čtvrtka bude přináležet i Milanu Kunderovi a Antonínu Přidalovi za literaturu a překlad. Tato ocenění ministerstvo kultury každoročně uděluje k 28. říjnu od roku 1995.

Ocenění za divadlo, hudbu a výtvarné umění přibyla před pěti lety.

Největším překvapením mezi letošními oceněnými je Pitínský - ve dvaapadesáti letech se stal nejmladším držitelem ceny. Podle předsedy divadelní poroty Petra Pavlovského ovšem splňuje nepsaná kritéria, "protože má na za sebou již přes šedesát režií a k tomu stále vykazuje tvůrčí činnost".

Režisér J.A.Pitínský s předsedou divadlení poroty Petrem Pavlovským (vlevo).
Režisér J.A.Pitínský s předsedou divadlení poroty Petrem Pavlovským (vlevo). | Foto: Ondřej Besperát

"Hlavní podmínkou je, aby se nejednalo o zčistajasna se zjevivší osobnost," řekl Pavlovský pro LN. Příslušné poroty jmenuje ministr kultury vždy na období tří let.

Pitínský je jedním z nejoriginálnějších a nejpoetičtějších autorů českého jeviště. Svými režiemi v Praze, Brně, Plzni, Zlíně i Hradci Králové vždy tamním hercům ukazuje, že jejich schopnosti jsou větší, než můžou předvést v průměrných konverzačních komediích svých divadel.

Pro své přesuny byl nazýván i létajícím režisérem, v poslední době se nejvíc soustředí na práci se souborem Slováckého divadla, v Národním divadle ho čeká premiéra Babičky.

Dirigent Jiří Kout byl při přebírání ceny viditelně dojat.
Dirigent Jiří Kout byl při přebírání ceny viditelně dojat. | Foto: Ondřej Besperát

Další laureát, sedmdesátiletý Jiří Kout, je nyní dirigentem Symfonického orchestru hl. m. FOK Prahy, tuzemskému publiku jeho úspěchy byly spíše skryté. Působil dříve jako první dirigent Berlínské opery a zároveň hudebním ředitelem opery v Lipsku.

Poté se přesunul na místo šéfdirigenta Symfonického orchestru ve švýcarském St. Gallenu. Proslavil se zejména v operním divadle svými interpretacemi Leoše Janáčka či Richarda Strausse.

Za celoživotní dílo i za aktuální tvorbu dostal státní cenu dvaaosmdesátiletý sochař a malíř Karel Malich. Právě jeho úspěch v zahraničí vyzdvihuje předseda výtvarné komise Jiří Ševčík, když říká, že "nechceme, aby šlo jen o dohánění ocenění umělců, kterým je okolo osmdesáti let".

Malíř a grafik Malich patří ke špičce zdejšího umění. Po raných obrazech a reliéfech zobrazujících abstrahovanou krajinu se začal zabývat plastikou, proslavil se závěsnými objekty z drátu.

Pomocí nich zachycoval jím spatřené energie, aury, vzpomínky i sny. Později totéž zaznamenával ve svých kresbách a grafikách. Rozkrývání Malichových meditativních děl zachycujícíh bez nadsázky věci mezi nebem a zemí je srozumitelné, ale žádá si svůj čas.

Laureát ceny za literaturu Milan Kundera si cenu ve čtvrtek nepřevezme osobně, neboť má poslední dobou zdravotní potíže. Předseda komise Aleš Haman pro Lidové noviny uvedl, že "pan Kundera byl velmi potěšen a litoval, že se nemůže do Prahy dostavit".

Cenu za nejznámějšího autora českého původu dostane ředitel zastupující Dilie Jiří Srstka; spisovatel pošle zvukovou nahrávku, která ve čtvrtek zazní. V ten den s ním Státní cenu za překladatelské dílo obdrží Antonín Přidal.

Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo navazují na tradici stejnojmenného ocenění z doby první republiky založenou v roce 1920 a přerušenou rokem 1948.

 

 

Právě se děje

Další zprávy