Státní ceny dostali Rotrekl, Jindra, Vyskočil i Jiřičná

Kultura Kultura, Red Kul
21. 10. 2009 7:00
Architektura se samostatně oceňovala poprvé

Praha - Letošní státní cenu za literaturu převzal v úterý básník, prozaik, esejista, publicista, literární historik a scenárista Zdeněk Rotrekl. Státní cenu za překladatelské dílo obdržel Miroslav Jindra za přetlumočení Knihy toužení od kanadského písničkáře a spisovatele Leonarda Cohena.

Ocenění předal ministr kultury Václav Riedlbauch na slavnostním večeru v úterý 20. října ve Veletržním paláci v Praze. Ceny jsou spojeny s finanční odměnou 300 000 korun.

"Zdeněk Rotrekl je výjimečný autor svým dílem i svým životním údělem," připomněl už o den dřív, při anonci vítězů, nakladatel Jan Suk na adresu laureáta.

Rotrekl, řazený do proudu katolické spirituální poezie, vydal první sbírku básní v roce 1940 a psal neustále, ačkoliv mu nacistická i komunistická diktatura neumožňovaly publikovat. V roce 1949 byl dokonce odsouzen k trestu smrti, pobýval v pracovních táborech a na svobodu byl propuštěn až v roce 1962. Jeho častým motivem je ostatně zápas o křesťanství za totality.

Jeho verše jsou plné barokní obraznosti plné alegorií, náboženské invokace i jazykových experimentů. V 90. letech obdržel řadu významných cen, Řád T. G. M, Řád sv. Cyrila a Metoděje nebo Zahradníčkovu cenu.

Překladatel Jindra podle předsedy poroty Jiřího Hanuše obdržel cenu kromě převodu Cohenových básní i za svou pětapadesátiletou literární činnost. Vydal přes půl stovky překladů britských a amerických děl (převážně románů), překládá i moderní poezii; je autorem několika desítek doslovů i spoluautorem dějin Kanady.

"Myslím že většina čtenářů, když čte knihu, vnímá autora. Což samozřejmě je v pořádku, ale překladatel zůstává poněkud pozadu," řekl na ceremoniálu sám laureát. 

Foto: damu.cz

Uděleny byly i "mladší" ministerské ceny za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. Cenu za celoživotní inspirativní přínos v oblasti divadla, autorské tvorby a divadelní pedagogiky obdržel Ivan Vyskočil, který před lety přivedl k divadlu Jiřího Suchého nebo Václava Havla.

"Na umění mě zajímá hledání, tvorba, nacházení možností jak se vyjádřit a překvapit ty druhé," konstatoval Vyskočil.

V oblasti hudby porota ohodnotila mimořádný přínos Milana Slavického v oboru hudební kompozice, muzikologie a hudební režie. Cena bude udělena in memoriam, Slavický zemřel letos 18. srpna. "O ocenění bylo rozhodnuto ještě před jeho úmrtím a nijak s ním nesouvisí," podotkl za porotu profesor Hudební fakulty Akademie múzických umění Ivan Kurz.

Eva Jiřičná patří mezi světově proslulé architekty a designéry. Má několik čestných doktorátů a je držitelkou ocenění Americké asociace architektů.
Eva Jiřičná patří mezi světově proslulé architekty a designéry. Má několik čestných doktorátů a je držitelkou ocenění Americké asociace architektů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ministerskou cenu za výtvarné umění obdrží sklářský výtvarník a profesor Vladimír Kopecký. Porota ocenila jeho dlouhodobé zásluhy v oblasti výtvarného umění.

Ministerstvo letos poprvé udělilo cenu za přínos v oblasti architektury, která byla z výtvarné kategorie vydělena. Její první držitelkou se stane Eva Jiřičná za přínos na domácí i mezinárodní architektonické scéně.

Ceněná architektka a designérka obchodů, držitelka Řádu britského impéria a členka Královské akademie umění žila od roku 1968 v Londýně. S někdejším partnerem Janem Kaplickým spolupracovala na návrhu obchodního domu Harrods, navrhla Oranžérii na Pražském hradě nebo pražský "designový" hotel Josef.

"Myslím že architekti stráví celý život omlouváním těm, kteří trpí tím, co napáchali," prohlásila Jiřičná - podle svých slov přesvědčená, že každá její architektonická realizace je prací celého kolektivu.

Čtěte také:
Vaculík poděkoval za Státní cenu zpěvem. Jinak nuda
Kundera nepřijel, za státní cenu poděkoval z pásku

Loni porota navrhla ocenit za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury Jana Kaplického. Ten však cenu nepřijal a za důvod označil, že ministerstvo patří k těm, kdo brzdí jeho projekt nové budovy Národní knihovny.

Za oblast divadla byl v roce 2008 vyznamenán režisér Jan Borna, laureátem v oboru hudby byl vyhlášen skladatel Zdeněk Šesták. Státní ceny získali Ludvík Vaculík za dosavadní literární a publicistickou tvorbu a v oblasti překladu germanista Jiří Stromšík.

Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo navazují na tradici stejnojmenného ocenění z doby první republiky, založeného v roce 1920 a přerušeného rokem 1948.

Ocenění ministerstvo kultury každoročně uděluje k 28. říjnu od roku 1995, za což se zasloužil Pavel Tigrid. Ocenění za divadlo, hudbu a výtvarné umění přibyla před pěti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy