Stát slíbil vrátit Rubense. Augustiniánům dochází trpělivost

3. 4. 2014 17:24
Řád svatého Augustina má nárok na vydání Rubensových obrazů Svatý Augustin a Umučení svatého Tomáše. Přestože od státu dostal slib, zatím se vrácení neuskutečnilo.
Peter Paul Rubens: Svatý Augustin.
Peter Paul Rubens: Svatý Augustin. | Foto: Národní galerie

Praha - Řád svatého Augustina věří, že se mu do Velikonoc podaří uzavřít dohodu o vydání Rubensových obrazů Svatý Augustin a Umučení svatého Tomáše, o které požádal v rámci církevních restitucí. Stát již dříve slíbil, že tato díla budou vydána.

"Žádali jsme pana ministra opakovaně o audienci, měla by se uskutečnit v příštích dnech. Pokud se nepodaří uzavřít dohodu, je řád připraven třeba i k podání žaloby," řekl zástupce řádu Juan Provecho.

Lhůta pro uzavření dohody mezi státem a žadatelem v případě Rubensových děl uplynula již 9. listopadu, tedy před pěti měsíci. Půl roku uplynulo i u jiných žádostí, které církve podaly.

U pozemků, kde stát eviduje tři tisíce výzev, pravděpodobně úředníci vyřizování fyzicky nestíhají, i vedení Státního pozemkového úřadu přiznává, že by potřebovalo stovku lidí navíc. V případě památek jsou ale podle informací ČTK některé případy již odborně posouzeny a bylo by možné dohody uzavřít. Státní kulturní instituce ale nemají politickou podporu pro to, aby tak učinily.

Restituce brzdí sociální demokraté

Především vládní sociální demokraté se opakovaně snaží rozsah restitucí zúžit, jak to slibovali voličům. Když se jim nedaří vyjednat změnu, vyhrožují zdaněním finančních náhrad či chtějí předkupní právo na vydávané nemovitosti.

Národní galerie, která je v případě žádosti augustiniánů povinnou osobou, listopadový termín po dohodě s řádem prodloužila, aby odborníci mohli věc důkladně posoudit. U movitých věcí je třeba doložit funkční souvislost s vydávanou či již vydanou nemovitostí. O měsíc později tehdejší ministr kultury Jiří Balvín prohlásil, že díla budou stejně jako Vyšebrodský oltář vydána. Rubensova díla i gotické malby mají zůstat v Národní galerii jako zápůjčka. Dohoda s řádem však během dalších měsíců uzavřena nebyla.

Čeká se na nového ředitele

"Národní galerie má na řadu žádostí pevné stanovisko z hlediska právního, uměleckohistorického i liturgického. Není ale nositelem stanoviska politického. NG spravuje státní majetek, proto jsme se rozhodli vyčkat na vyjasnění této věci na úrovni představitelů státu a církví," řekl Vít Vlnas s tím, že k jinému postoji nemá jako pověřený ředitel galerie mandát.

Nový šéf galerie, na něhož se možná s uzavřením dohody čeká, už je vybraný devět měsíců; do funkce ho však zatím neuvedl žádný z ministrů kultury, kteří od té doby post zastávali. Žádnou dohodu o vydání majetku ale neuzavřel ani Národní památkový ústav, u něj půlroční lhůta již uplynula třeba v případě žádosti o vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Minulý týden ukončila svou činnost komise, která vznikla z podnětu ČSSD a ANO a účastnili se jí i zástupci církví, s nimiž stát dohodu o vyrovnání uzavřel. Církve odmítly všechny námitky politiků k podobě zákona.

Premiér Bohuslav Sobotka záhy přišel s návrhem na zřízení vládního týmu, ve kterém by rád viděl i lidovce, kteří ale k jeho vzniku nevidí důvod. Sobotka chce dále vyjednávat o změně zákona. Vláda už v polovině března zřídila k restitucím monitorovací tým.

 

Právě se děje

Další zprávy