Stát se omluvil Fajtovi za odvolání z Národní galerie. Způsobil mu újmu na cti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 5. 2020 17:52
Stát se prostřednictvím ministerstva kultury v úterý vpodvečer omluvil historikovi umění Jiřímu Fajtovi za to, že jej bývalý ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD vloni odvolal z funkce ředitele pražské Národní galerie.
Bývalý ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt se dočkal zadostiučinění.
Bývalý ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt se dočkal zadostiučinění. | Foto: Lukáš Bíba

O tom, že policie odložila trestní oznámení, která na Fajta vloni podal bývalý ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD, již včera informovalo Aktuálně.cz.

"Jako důvody tohoto odvolání uvedl tehdejší ministr kultury informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci. Policie České republiky po provedení všech potřebných šetření odložila obě trestní oznámení podaná Ministerstvem kultury České republiky z rozhodnutí tehdejšího ministra kultury v souvislosti s odvoláním pana Jiřího Fajta z funkce generálního ředitele Národní galerie Praha jako nedůvodná," stojí v omluvě, kterou ministerstvo nyní vedené Lubomírem Zaorálkem z ČSSD zveřejnilo na svých stránkách.

"Ministerstvo kultury České republiky uznává, že tím byla způsobena újma na profesní a osobní pověsti a cti pana Jiřího Fajta, jakož i na jeho dobrém jménu. Česká republika - Ministerstvo kultury České republiky se tímto panu doc. Dr. et PD Dr. et Ing. Jiřímu Fajtovi, Ph.D., za svá výše uvedená rozhodnutí učiněná tehdejším ministrem kultury omlouvá," končí omluva.

Lubomír Zaorálek se k omluvě Jiřímu Fajtovi vyjádřil ještě v úterý večer v pořadu Události, komentáře České televize. "Pan Fajt je poměrně dost mimořádným odborníkem na výtvarnou malbu gotického období a vy v této zemi, nepříliš velké, potřebujete spolupráci s odborníky, kteří jsou špičkoví v určitých oblastech," řekl ministr.

"Jsem rád, že tu končí válka. Jsem nerad, když se podívají žaloby. Myslím, že soud je to poslední, co nám v životě zbývá, když už opravdu nevíme, a v tomhle je to konec. Že už nebudou žádné žaloby a soudy a že je možné začít spolupracovat normálně, to je pro mě důležité," dodal Lubomír Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy