Stát koupí Reynkův statek v Petrkově, rodině za něj zaplatí 18 milionů korun

ČTK ČTK
23. 7. 2020 12:15
Stát koupí statek básníka a grafika Bohuslava Reynka v Petrkově, kde vznikne kulturní centrum. Rodina za nemovitost dostane 18 milionů korun. Ve čtvrtek to oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který Petrkov navštívil s premiérem Andrejem Babišem (ANO).
Zámek Petrkov vznikl z původní tvrze z let 1630 a 1750.
Zámek Petrkov vznikl z původní tvrze z let 1630 a 1750. | Foto: ČTK

Petrkovský areál by podle Zaorálka měl přejít do vlastnictví státu ještě letos, převezme ho Památník národního písemnictví.

Vnučka Bohuslava Reynka Veronika Reynková říká, že s prodejem za tuto cenu souhlasí. "Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo. Vlastně to byl můj původní záměr. Když už to musím prodat, tak aby ten celý objekt zůstal otevřený lidem," vysvětluje.

Záměr odkupu petrkovského statku podpořil také Babiš. "Myslím, že tady budeme schopni vytvořit skutečně nové centrum kultury," řekl premiér. Zároveň podotkl, že s rekonstrukcí areálu budou spojené významné investice.

"Já věřím, že stát je schopen se o to důstojně postarat, uděláme pro to všechno," doplňuje Zaorálek. Na finanční stránce věci už se prý domluvil s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Podrobný návrh na využití petrkovského statku podle ministra kultury teprve vznikne. "Máme určitou představu, jak bychom začali, a pak by byl čas připravit projekt, který by byl daleko rozsáhlejší," uvádí Zaorálek.

Podle ředitele Památníku národního písemnictví Zdeňka Freislebena by se Petrkov neměl stát památníkem. "Byli bychom rádi, aby to bylo spíš místo střetávání, určitých spojnic, ať je to výtvarné umění, nebo literatura," argumentuje.

V petrkovském domě žil a tvořil básník, grafik a překladatel Reynek (1892 až 1971) s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou. Bydleli tu i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli, nemovitost přešla na jejich potomky.

Podle petice Zachraňte Petrkov! by dům měl sloužit jako připomínka Reynkova díla i jeho blízkých a souputníků, kteří sem jezdili. Petice na webu od začátku května nasbírala přes 1900 podpisů.

Někdejší jednopatrový zámeček je památkově chráněný od roku 2009. K budově přiléhá park a hospodářská stavení. Součástí prodejní nabídky jsou lesy, pole a dva rybníky. Celkem jde o 92 198 metrů čtverečních plochy. V přízemí zámečku se nacházejí dva dvoupokojové byty, které nyní využívají majitelé.

 

Právě se děje

Další zprávy