Staroměstská radnice opět patří Czech Press Photo

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 11. 2010 23:00
Fotkou roku je snímek mladé zraněné Haiťanky
Martin Bandžák: Dívka hospitalizovaná v nemocnici se zraněným okem a tváří při zemětřesení, Port-au-Prince, únor 2010
Martin Bandžák: Dívka hospitalizovaná v nemocnici se zraněným okem a tváří při zemětřesení, Port-au-Prince, únor 2010 | Foto: Martin Bandžák

Praha - V Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice jsou od pátku opět k vidění vítězné snímky soutěže Czech Press Photo. Do 31. ledna nabízí tradiční výstava na 500 fotografií, mezi nimi jsou hlavní oceněná díla i snímky vybrané z celkového počtu 4236 fotografií a téměř 300 fotografů přihlášených do 16. ročníku.

Ceny vítězům byly předány na zahájení výstavy. Absolutní vítěz Martin Bandžák, autor novinářské fotografie roku 2010, převzal cenu v podobě plastiky nazvané Křišťálové oko z rukou prezidenta Václava Klause. Slovenský volný fotograf na vítězném snímku zachytil dívku zraněnou  po zemětřesení na Haiti. K výhře patří i peněžitá odměna ve výši 120 tisíc.

"Síla fotografie je v její jednoduchosti. Obraz je ohromující a silně působivý na první pohled - je lakonický a současně ikonický," ohodnotila porota vítězný snímek nazvaný Dívka hospitalizovaná v nemocnici se zraněným okem a tváří při zemětřesení.

K verdiktu porota došla až po velké diskuzi. Hlavním soupeřem vítězné fotografie byl do poslední chvíle snímek fotoreportéra Reflexu Jana Šibíka z thajského Bangkoku. S Šibíkovou tvorbou soutěžily Bandžákovy fotografie také v kategorii Aktualita. V ní zvítězil Šibík se sérií obrázků rabování a násilí po haitském zemětřesení.

Jan Rasch: Veletrhy s uměním, červen 2010
Jan Rasch: Veletrhy s uměním, červen 2010 | Foto: Jan Rasch

Do Haiti se Bandžák dostal se slovenskou humanitární organizací Magna Deti v núdzi. Fotografoval ve zničeném městě i přímo v nemocnici. "To dítě sedělo úplně samo v koutku a koukalo na stěnu bez mimiky a výrazu, když jsem se s ní snažil navázat kontakt, ani nehnula brvou, jen se na mě upřeně dívala, a tehdy jsem zmáčkl spoušť," vzpomínal na vyklášení výsledků autor, který v současné době žije a fotografuje v asijské Kambodži.

Snímky z Haiti bodovaly rovněž v kategorii Reportáž. tady si první cenu si vysloužila volná fotografka Jarmila Kovaříková, která mapovala život na Haiti po zemětřesení. "Nechtěli jsme fotit mrtvoly, protože už takových fotek bylo moc, mě zajímalo, jak se tam vrací život v uvozovkách do normálu," říká Kovaříková. Fotografovala například děti ulice v kanálech ukrajinské Oděsy, nedávno se vrátila z africké Etiopie, kde sledovala dětské prostitutky a pracující děti žijící v kobkách.

Čestné uznání v kategorii Reportáž získal Igor Zehl z ČTK za snímky návštěvníků, kteří si prohlíželi soubor pláten Slovanská epopej Alfonse Muchy.

ČTK pak bodovala především díky Romanu Vondroušovi - druhou cenu si vysloužil za sérii snímků z mysliveckého lovu v Dolních Bučicích a třetí cenu v kategorii Umění a zábava s obrázky pražské metropole. Získal také Grant Prahy spojený s ročním stipendiem k nafocení metropole.

Výstava představuje snímky loňského držitele Grantu Prahy Milana Jaroše; díky ročnímu stipendiu nafotil sérii fotografií, kterou nazval Jak se žije lidem s postižením v Praze.

V kategorii portrét vyhrál volný fotograf Jiří Doležel se sérií fotek Stopy paměti, odpůrci a lidé postižení nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku. Ve fotografiích přírody a životního prostředí vyhrál Stanislav Krupař z Reflexu se sérií snímků požárů v ruské Rjazaňské oblasti. Cena UNHCR byla udělena Filipu Ramešovi, který fotografoval přesídlené obyvatelstvo v táboře v Jemenu.

V jury rozhodoval obrazová redaktorka The New York Times Daphné Angles či Vladimír Birgus, ale také Ital Antonello Zappadu, autor snímků s nahým Mirkem Topolánkem, který má ještě v Česku svou výstavu.

Organizátoři vypsali také cenu diváků. Rozhodnou o ní návštěvníci výstavy vyplněním anketního lístku. Do ankety lze přispět i na webových stránkách soutěže.

Loni získal hlavní cenu reportér AFP Joe Klamar za fotografii Prezident Barack Obama v Praze (loňské fotografie najdete zde).

 

Právě se děje

Další zprávy