Staroměstská radnice opět nabízí novinářské snímky roku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 11. 2011 19:20
Czech Press Photo vyhrál Stanislav Krupař z Reflexu
FOTOGRAFIE ROKU CZECH PRESS PHOTO 2011 - Křišťálové oko: STANISLAV KRUPAŘ, Reflex: Z nepokojů na severu Čech, Varnsdorf, 10. 9. 2011.
FOTOGRAFIE ROKU CZECH PRESS PHOTO 2011 - Křišťálové oko: STANISLAV KRUPAŘ, Reflex: Z nepokojů na severu Čech, Varnsdorf, 10. 9. 2011. | Foto: CPP 2011

Praha - Nejlepší české novinářské fotografie uplynulého roku tradičně obsadily tři patra Staroměstské radnice v Praze. Od středy tu začíná 17. ročník výstavy Czech Press Photo 2011, jež nabídne na 500 reportážních a portrétních snímků od 30 fotografů. Expozice bude veřejnosti přístupná do konce ledna 2012 a každoročně patří k divácky nejúspěšnějším výstavám v Česku.

Titul fotografie roku si z Czech Press Photo odnesl Stanislav Krupař z Reflexu. "Nerad hodnotím své fotografie, ale je pravda, že už v době, kdy soubor vznikal, jsem to konzultoval se svými kolegy a už tehdy jsme měli pocit, že se nám líbí ze všech nejvíc," řekl před zvětšenou reprodukcí vítězného snímku. Zachycuje jednoho z protestujících, který se na protiromské demonstraci na severu Čech dostal přímo před masu vody proudící z vodních děl.

Karel Tůma. Prague Pride, srpen 2011
Karel Tůma. Prague Pride, srpen 2011 | Foto: Aktuálně.cz

Na 30 oceněných autorů převzalo v úterý ocenění v Brožíkově síni na Staroměstské radnici. Hlavní cenu Křišťálové oko Krupařovi předal prezident Václav Klaus.

Cena za snímek roku se podle statutu uděluje fotografii, kterou porota soutěže hodnotí nejvýš z hlediska novinářských kvalit (aktuálnosti, informativnosti, výmluvnosti, pohotovosti), má vynikající úroveň estetickou a symbolizuje závažné téma roku.

Krupař si kromě Křišťálového oka z klání odnáší také finanční odměnu ve výši 120 000 korun. Snímek zvítězil i v kategorii Aktualita. „Vítězný snímek je silná novinářská fotografie poutající pozornost k vážnému současnému sociálnímu problému nejen v České republice," řekla o Krupařově fotografii mezinárodní jura.

Letošního ročníku se zúčastnilo na 288 českých a slovenských fotografů. Jedenáctičlenná mezinárodní porota měla na posouzení více než 3700 soutěžních snímků tři dny. Konečné rozhodnutí padlo v neděli 9. října. Porota udělila osm prvních, druhých a třetích cen s finančním ohodnocením a pět čestných uznání. Vítězné fotografie jsou prezentovány na www.czechpressphoto.cz.

Držitelé prvních cen získávají po 25 000 Kč v hotovosti a diplom Zlaté oko; držitelé druhých cen získávají 15 000 Kč a diplom, držitelé třetích cen 10 000 Kč a diplom.

Mezi vítězi jsou poměrně hodně zastoupeni volní fotografové a znovu se také ukazuje, že pro úspěch v Czech Press Photo je důležitá také schopnost sehnat si finance na cesty. V tomto smyslu tak soutěž odráží i český mediální provoz, reskpektive možnosti a chutě českých redakcí někoho někam poslat.

V kategorii Aktualita za Krupařem skončila série Jana Zátorského z MF Dnes z revoluce v Egyptě, na třetím místě je David Neff (taktéž MF Dnes) se sérií Norské slzy o atmosféře po masakru masového vraha Breivika.

Kateřina Měšťánková: Řekni máma
Kateřina Měšťánková: Řekni máma | Foto: CPP

V kategorii Reportáž zvítězil volný fotograf Jan Cága se sérii Toxické bahno v Maďarsku, na druhém místě je Martin Krpač z TV Prima; jeho japonská série nese název Zrcadlo katastrofy - tsunami. Třetí je opět volný fotograf Martin Bandžák. Jeho série z Haiti nese název Život v táborech 18 měsíců po zemětřesení. Čestné uznání má Karel Tůma z Choice Images za snímky ze srpnové Prague Pride.

Zlaté oko v kategorii Lidé, o nichž se mluví získal volný fotograf Vojtěch Herout za březnový snímek Václav Havel nakukuje při premiéře svého filmu Odcházení. Za ním je Michal Čížek z AFP s fotografií Tenisová láska - Andre Agasi a Steffi Graf během charitativní exhibice. Vyfotil ho v červenci v Praze. Na třetím místě skončil Staniclav Zbyněk z ČTK se sérií Inspekční cesta nového ministra životního prostředí do bývalé huti Poldi.

Ve sportu má Zlaté oko Michal Kamaryt z ČTK za fotku, kde finský reprezentant Mikael Grandlund střílí gól ruskému brankáři Konstantinu Barulinovi na MS v Bratislavě. Každodenní život vyhráli Alena Dvořáková a Viktor Fischer z Afisphoto za sérii Vězeňská duchovní služba. Této dvojici také připadl Grant Prahy, tedy roční stipendium magistrátu na zachycení proměn české metropole. Vybrali si téma voda.

Kategorii Portrét vyhrál Petr Toman (Boomerang Publishing) za sérii Likvidátoři z Černobylu. Za ním skončili volná fotografka Michaela Spurná se sérií Plays a volný fotograf Pavel Brunclík za sérii Z projektu Češi.

Kategorii Příroda a životní prostředí vyhrál volný fotograf Ladislav Kamarád za Mléčnou dráhu na Šumavě, za ním je Hynek Glos z Eura (série Limity, Severočeská uhelná pánev) a Petr David Josek z APOD. Ten v Mongolsku vyfotil sérii Návrat koní z pražské zoo zpět do volné přírody.

Oceněné fotografie jsou k vidění v Křížové chodbě, Rytířském sále a v rozlehlých románsko-gotických sklepech radnice.    Svůj prostor na výstavě mají i díla mladých fotografů do 25 let, sklepní prostory radnice hostí i samostatnou výstavu loňského držitele Grantu Prahy Czech Press Photo Romana Vondrouše. Za rok se na témže místě představí letošní držitelé Grantu Prahy - Alena Dvořáková a Viktor Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy