Staněk: Konkurzy na ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc zatím nebudou

ČTK ČTK
30. 5. 2019 15:59
Termín vyhlášení konkurzů na nové ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc byl podle ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka politický a v odborné veřejnosti absolutně nerezonuje. Ministr, kterého se snaží odvolat vlastní strana, to řekl tento čtvrtek.
Antonín Staněk se prý nechystá opustit řady ČSSD.
Antonín Staněk se prý nechystá opustit řady ČSSD. | Foto: ČTK

Doplnil, že s odborníky připravuje podmínky výběrového řízení, případně podobu fungování a financování Národní galerie. Termín vyhlášení konkurzů Staněk neohlásil, pouze uvedl, že podklady budou připravené pro jeho případného nástupce.

Ministerstvo kultury podle něj má vnitřní dokument o tom, jak se mají konkurzy na ředitele příspěvkových organizací konat. Národní galerii ale Antonín Staněk vnímá jako výjimečnou organizaci a tomu má podle něj odpovídat i podoba výběrového řízení na šéfa.

Co bude dál s galeriemi

"Vedl jsem debaty s klíčovými odbornými osobnostmi oboru o tom, jakým způsobem směřovat kroky k přípravě výběrového řízení," řekl ministr, který dnes jednání ukončil a rozhodl se odmítnout termín 31. května jako prý politický.

"Požádali mě, abychom spíše připravili konstruktivní debatu, a teprve na základě toho vygenerovali nebo potvrdili jména," dodal Staněk.

Mezi těmi, s nimiž o podobě Národní galerie a konkurzu jednal, zmínil jejího kurátora Adama Budaka, ředitele Moravské galerie Brno Jana Presse, prorektora Akademie výtvarných umění Víta Havránka či předsedu Uměleckohistorické společnosti Radima Vondráčka.

Ze zahraničních odborníků ministr jmenoval rakouského kurátora Petera Pakesche, jinak bývalého ředitele galerie ve Štýrském Hradci, kde před svým nástupem do Národní galerie pracoval právě Adam Budak. Ten v Národní galerii začal jako šéfkurátor, dnes je kurátorem.

Ministr Staněk prý oslovil pět ředitelů evropských muzeí, kteří mají zájem se do debaty zapojit.

Ministr Antonín Staněk ukazuje dopis, v němž mu prezident Miloš Zeman oznamuje, že se rozhodl nepřijmout jeho rezignaci.
Ministr Antonín Staněk ukazuje dopis, v němž mu prezident Miloš Zeman oznamuje, že se rozhodl nepřijmout jeho rezignaci. | Foto: ČTK

Politická budoucnost

Sociální demokracii, která jej nedávno přiměla podat demisi, současný ministr kultury opouštět nechce.

"Členem sociální demokracie jsem proto, že vždycky mé smýšlení bylo levicové, sociální demokracie je stranou, která podle mě na politické scéně má být. Jen krysy opouštějí loď, když se potápí, to nejsem. Byl jsem zvolen poslancem za sociální demokracii, svůj mandát za sociální demokracii dokončím," uvedl Antonín Staněk na dotaz, zda neuvažuje o opuštění strany či přestupu do jiné.

"V posledních několika týdnech jsem zažil něco, co jsem zažil už v akademické rovině, jsou vyšší hodnoty v životě než politické funkce," řekl.

Spekulace, že by kvůli neshodám v koalici vyplývajícím z jeho situace mohla skončit vláda, nechtěl komentovat.

Antonín Staněk také novinářům ukázal dokument s podpisem prezidenta, který jeho demisi nepřijal. "To je realita, se kterou se musím vyrovnat, stejně jako je realitou, že pan předseda Hamáček avizoval, že dříve nebo později předá panu předsedovi vlády návrh na mé odvolání," řekl v narážce na svého stranického šéfa Jana Hamáčka.

"A jak už pan předseda vlády avizoval, toto oznámení odnese panu prezidentovi možná i s návrhem na jmenování nového ministra kultury," dodal Antonín Staněk, který prý přesto cítí jako svou povinnost pracovat do chvíle, než bude odvolán.

 

Právě se děje

Další zprávy