Stáli u jejího založení. Olomoucká galerie vystavuje díla výtvarníků Kutry a Šembery

ČTK ČTK
6. 12. 2021 11:18
Olomoucká Galerie Caesar otevřela poslední výstavu letošní sezony. Jmenuje se Kuše - Poslední výstřel? a představuje dvojici místních malířů i kreslířů Petra Kutru a Oldřicha Šemberu, kteří spolu poprvé vystavovali v roce 1976.

Oba po revoluci stáli také za založením Galerie Caesar. Nynější přehlídka jejich děl podle galeristy Miroslava Schuberta poskytuje prostor k zamyšlení nad tvorbou, proměnou doby i olomouckém uměleckém prostředí. Potrvá do 31. prosince.

"Oba autoři vystavovali před mnoha lety společně a nyní se rozhodli představit svou aktuální tvorbu znovu na společné výstavě. Možná je to i trochu symbolické, jejich výstava navazuje na výstavu k třicetiletému výročí galerie," říká Schubert.

Kutra a Šembera představují průřez svou tvorbou i aktuální práce. Třiasedmdesátiletý Šembera se na scénu dostal v 70. letech minulého století. "Vždy reflektoval krajinu, ale jiným způsobem, než jsme zvyklí. Nešlo o klasickou krajinomalbu, v jeho dílech fungovalo světlo či geometrie. V 90. letech se zhruba na deset let odmlčel a poté začal dělat takzvané fotografiky, což byly počítačově upravené fotografie krajin, míst, kde se rád pohyboval," popisuje galerista.

Autor se v posledních letech vrací také k malování olejem, i zde hlavním motivem zůstává specifická krajina.

Výstava dále představuje tvůrčí cykly Petra Kutry, ať už jsou to kresby na papíře, či geometrické objekty z kovových prvků. "Na výstavě budou k vidění jeho práce za poslední čtyři nebo pět let," doplňuje Schubert.

Akce navazuje na jubilejní výstavu ke 30. výročí galerie. Ta připomněla některé z dosud 353 umělců či kolektivů, kteří zde vystavovali. K vidění bylo více než 150 prací českých i zahraničních výtvarníků, sochařů či fotografů.

Galerie Caesar, jež vznikla roku 1991 jako společný projekt čtyřiatřicetičlenného Spolku olomouckých výtvarníků, již zveřejnila také výstavní plán na příští rok. Otevřít by jej měla výstava Miroslava Šnajdra mladšího, postupně se představí také malíři Tomáš Císařovský a Kateřina Adamová či fotograf Jiří Thýn.

 

Právě se děje

Další zprávy