Srolovaná část epopeje prý dorazí do Prahy už v úterý

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 2. 2011 17:19
Celé dílo má být na podzim vystaveno v metropoli
Foto: Reuters

Praha/Moravský Krumlov - Pět srolovaných pláten ze Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy by se podle agentury ČTK mělo převézt ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy v úterý ráno. V hlavním městě je prohlédnou odborníci a díla případně zrestaurují.

Moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) termín odvozu nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Termín nepotvrdila ani Galerie hlavního města Praha, která obrazy spravuje.

Čtěte také:
Besser: Epopej do Prahy a za dva roky zpět do Krumlova

GHMP jej tají patrně proto, aby předešla případným protestům před zámkem v Moravském Krumlově. V minulosti se před ním konalo už několik demonstrací proti plánovanému převozu slavného Muchova díla do Prahy.

Foto: Petr Protivánek

"V této chvíli nemáme žádné zákonné argumenty, které by umožnily ponechání těchto pěti obrazů v Moravském Krumlově. Samozřejmě si přejeme, aby celá epopej u nás zůstala," uvedl jen Třetina.

Slovanskou epopej tvoří nyní patnáct pláten vyvěšených a pět smotaných. Tento mezistav panuje od doby, chtěla si chtěla Praha dílo odvézt. Vedení Moravského Krumlova ale nechalo výstavní prostory na zámku exekučně zapečetit. Soud však následně rozhodl, že dílo  patří metropoli. Situaci navíc zklidnila jednání nových vedení radnic.

Do Krumlova jen na léto

Jakmile se svinutá plátna dostanou do Prahy, převezmou si je odborníci v Malé dvoraně Veletržního paláce Národní galerie. "Tam se plátna rozvinou a zkontrolují se, otázka je, zda je bude nutné restaurovat, nebo nebude," řekl ředitel GHMP Milan Bufka. Pokud by byla v dobrém stavu, mohla by se podle pražského radního Lukáše Kauckého vrátit už na letní sezonu do Krumlova.

Praha nicméně počítá s tím, že na podzim celý cyklus z moravskokrumlovského zámku odveze a vystaví v pražském Veletržním paláci. Podle Bufky by se mohla tato výstava otevřít v září nebo říjnu.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) minulý týden navrhl, aby se všechna plátna dočasně dovezla do hlavního města, pokud by to bylo nutné, aby se zrestaurovala, a poté na omezenou dobu vystavila v Národní galerii. Mezitím by se opravil zámek v Moravském Krumlově tak, aby se mohla Slovanská epopej vrátit do kvalitních expozičních prostor. Praha by s Moravským Krumlovem uzavřela novou smlouvu o zapůjčení děl do doby, než by epopeji vybudovala důstojné prostory přímo v hlavním městě.

Galerii se ministrův plán zamlouvá. "Koresponduje to s tím, co jsme celou dobu chtěli," uvedl Bufka. Podle Kauckého jsou nicméněš takové plány zatím předčasné. "Řešíme nyní výhled na jeden až dva roky, dál ne. Zatím ani není jasné, kde se najdou peníze na opravu krumlovského zámku," míní.

Vlastníkem zámku, který patří mezi nejohroženější památky v ČR, je společnost Incheba. Loni se objevily informace, že firma chce zámek prodat. Podle mluvčího Incheby Radovana Ježoviče ale společnost spíše hledala nového investora, který by jí s rekonstrukcí zámku pomohl. Toho se ale dosud nepodařilo nalézt.

Podle Ježoviče ministerstvo kultury i Jihomoravský kraj nyní přislíbily, že pomůžou firmě například s nalezením vhodného dotačního programu v EU, který by mohl opravu zámku spolufinancovat.

 

Právě se děje

Další zprávy