Spory na pražské divadelní scéně

ČTK, Hej
8. 12. 2005 19:00
Praha - Zářijové uvedení Ondřeje Zajíce do funkce ředitele Městských divadel pražských (MDP) je divadelními kruhy stále posuzováno jako kontroverzní.

Kritici současné situace upozorňují, že během výběrového řízení na obsazení funkce ředitele MDP se změnily podmínky tak, aby mohl zvítězit Ondřej Zajíc, přestože nesplňoval původní požadavek magisterského vzdělání.

Dramatik Jaroslav Vostrý na důkaz svého nesouhlasu se situací v MDP zakázal únorovou premiéru své hry Tři v tom v pražském Divadle ABC. "Je to zásah tak podobný výměnám vedení divadel za minulého režimu, že se mi z toho dělá špatně. Myslím také, že si dovedu na základě svých zkušeností z minulého režimu velmi dobře představit, jak to tam teď bude vypadat. Vzhledem k tomu, jaká situace v MDP, a tedy také v ABC vinou magistrátu nastala, rozhodně nechci, aby se tam hrála má hra," vyjádřil se.

Ondřej Zajíc považuje Vostrého za oběť mediální kampaně proti své osobě a odmítá kritiku výběrového řízení, z něhož vzešel jako vítěz. Domnívá se, že útoky proti jeho osobě jsou vedeny lidmi, kteří se obávají Zajícovy koncepce, která počítá s přeměnou obou scén MDP.  Magistrát přesto přiznal pochybení ve svém výběrovém řízení, podle ředitele odboru kultury a památek Jana Kněžínka šlo o "písařskou chybu a profesionální slepotu". Případem se bude zabývat kontrolní výbor zastupitelstva.

Městská divadla pražská sestávají ze dvou scén - Divadlo ABC a Rokoko. Zajícova koncepce předpokládá, že z Rokoka a Divadla ABC vznikne jeden umělecký soubor bez uměleckých šéfů a se spojeným zázemím. V Rokoku nynější festival k 90. výročí existence divadla označují podtitulem Poslední sezóna.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy