Spolek Kašpar tradičně táhne na jih

ČTK
11. 2. 2006 19:00
České Budějovice - Kašparův jihočeský víkend nabídne za dva měsíce 11 představení v šesti jihočeských městech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Akci pořádá pražský divadelní spolek Kašpar v únoru a březnu. Šestý ročník přehlídky, která se v regionu koná jednou za dva roky, zahrnuje rekordní počet her ze současnosti.

"Nikdy se nepovedlo přivézt do regionu takovou směs klasických a současných her jako letos," uvedl principál Jakub Špalek. Turné zahájí v pátek 17. února v českobudějovickém kulturním centru Bazilika Shakespearův Richard III.

Na třech místech pak publikum uvidí Hamleta a sérii klasických her doplní Goldoniho Náměstíčko. Mezi tituly ze současnosti je například milostný příběh Norway.today, hra Ornitologie nazírající "neradostnou současnost z ptačí perspektivy svobodného letu" či nejnovější představení spolku Kašpar nazvané Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtví.

Tato komedie Toma Stopparda uzavře Kašparův jihočeský víkend 29. března v Českém Krumlově. Den předtím zdejší publikum uvidí Hamleta, do jehož děje Stoppard svou hru zasadil a ze dvou dvořanů udělal hlavní postavy.

Jižní Čechy jsou z pohledu divadelního spolku Kašpar výjimečné. "Už tu máme své diváky, jsou na nás naladěni. Cítíme odezvu a je pro nás velká radost se sem vracet," říká napříkald  Jan Potměšil, který přehlídku otevře v roli Richarda III.

 

Právě se děje

Další zprávy