Spielbergův Mnichov je fikce. Toto ne

Martin Novák Martin Novák
2. 2. 2006 0:00
Recenze - Rozruch kolem filmu, který dnes vstupuje do českých kin, oživil otázku: Co se opravdu odehrálo kolem tragédie na OH 1972? Odpověď existuje.

Nabídka literatury faktu o desetiletí trvajícím izraelsko-palestinském konfliktu je v češtině dodnes poměrně malá - přestože jde o jeden z nejsledovanějších celosvětových problémů.

Zřejmě právě premiéra Spielbergova filmu Mnichov napomohla tomu, že Argo sáhlo po šest let starém úspěšném titulu britského novináře Simona Reevea Jeden den v září.

Kniha je dosud nejpreciznějším, nejdetailněji vylíčeným popisem masakru izraelských sportovců na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 a všeho, co po něm následovalo.

Izraelští sportovci den před masakrem
Izraelští sportovci den před masakrem | Foto: Aktuálně.cz

Reeve je zkušeným novinářem specializovaným na terorismus. Monografii Usámy bin Ládina a dalších teroristů z Al-Káidy vydal už v roce 1999. Tedy předtím, než se po 11. září spustila lavina podobných titulů. Jeden den v září je zjevně výsledkem dlouhodobé trpělivé práce.

K nejsilnějším pasážím knihy nepatří ani tak samo líčení teroristického útoku, ani popis izraelské operace Boží hněv, v jejímž rámci izraelské trestné komando likvidovalo v mnoha městech Evropy a Blízkého východu organizátory masakru.

Osudy pozůstalých

Nejzajímavější jsou závěrečné kapitoly, kdy Reeve sleduje osudy pozůstalých po izraelských sportovcích i po palestinských teroristech. Jak se izraelští příbuzní vyrovnávají s tragédií a jak rodinní příslušníci Palestinců s odstupem mnoha let vidí čin, který jejich blízcí spáchali.

Autor hovořil s aktéry dramatu a pozůstalými v Mnichově, Tel Avivu i Bejrútu nebo Damašku. Právě jejich výpovědi a reflexe činí jeden den v září výjimečným.

Policejní operace se nezdařila
Policejní operace se nezdařila | Foto: Aktuálně.cz

Autor  jednoznačně odmítá omlouvat terorismus jakýmikoliv důvody, ale nechává zaznít i palestinské argumenty. Například ten, že přes hrůznost spáchaného činu teroristé dokázali obrátit pozornost světa na Palestince - a ten se jimi začal zabývat.

Reeve přes zjevné sympatie k Izraelcům upozorňuje i na chyby, kterých se Izraelci dopustili. V norském Lillehammeru zastřelili nevinného marockého číšníka, kterého omylem považovali za jednoho z vůdců Černého září. Dodnes nevyjasněná je oprávněnost likvidace překladatele Waíla Zuajtíra. Toho agenti Mossadu zastřelili v Římě, ale pozdější zjištění jeho podíl na terorismu výrazně zpochybnila.

Dnes je mnohé jinak

Detailně kniha také vypovídá o dalších méně známých akcích Černého září, jehož členové přenesli svými útoky, únosy a vraždami izraelsko-palestinský konflikt i do tak vzdálených míst, jako jsou Los Angeles nebo Bangkok.
 
Překladatelka Petra Kůsová se úspěšně vypořádala s přepisy arabských jmen a názvů, s nimiž  bývají často problémy. Chyb však překlad zcela prost není - při rozsahu škod způsobených útokem na ropnou rafinérii v Terstu se píše o biliónech dolarů, v českém překladu mají být samozřejmě miliardy dolarů.

Vrtulník pro rukojmí
Vrtulník pro rukojmí | Foto: Aktuálně.cz

Kdo chce vědět maximum o mnichovské tragédii a o tom, jak změnila Blízký východ i svět, Reeveho Jeden den v září mu dává šanci. Pravda, kniha je psána v poměrně optimistickém duchu, protože ještě v roce 2000 se mír mezi Izraelci a Palestinci nezdál být tak daleko. A řada Izraelců i Palestinců v knize hovoří o své víře v brzký klid zbraní. Dnes je bohužel na Blízkém východě mnohé jinak.

Simon Reeve: Mnichov Jeden den v září. Překlad Petra Kůsová, doslov Zbyněk Petráček. Argo, Praha 2006. 351 stran, náklad a cena neuvedeny.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy