Špálovu galerii dostane do nájmu společnost PPF art

12. 5. 2010 17:16
Ročně zaplatí Praze 1 za nájem 720 tisíc korun

Praha  - Galerii Václava Špály v Praze na Národní třídě dostane do nájmu PPF art. Rozhodla o tom rada Prahy 1. Společnost bude mít galerii v nájmu deset let, ročně zaplatí 720 tisíc korun.

Společnost PPF Art je součástí finanční skupiny PPF. Organizuje už výstavy současných umělců v nedaleké  Galerii České pojišťovny a v Ateliéru Josefa Sudka, provozuje také Galerii fotografie Louvre. Pro PPF se stará o její sbírku české a slovenské fotografie, podílí se i na obdobné činnosti pro sbírku České pojišťovny.

Jan Jakub Kotík - A 10
Jan Jakub Kotík - A 10 | Foto: Tomáš Souček

PPF Art slibuje uspořádat v jedné z nejprestižnějších pražských galerií šest výstav ročně, jak maleb, tak fotografií i plastik.  Přitom chce využít i vlastní sbírky. Podle ředitele divize uměleckých sbírek PPF Jana Řeháka tři až čtyři výstavy představí současné české žijící autory,  jedna pak některého laureáta ceny Jindřicha Chalupeckého.  Mají v úmyslu přivézt i kvalitní mimopražskou výstavu a jednají o zapůjčení zahraniční expozice.

První výstava by se měla uskutečnit na začátku září a představí průřez dílem Jiřího Černického.  PPF Art slibuje, že galerii bude provozovat ze svých prostředků, nebude pořádat prodejní výstavy a nebude usilovat o granty. Aktivity společnosti jsou podle něj mecenášstvím, se kterým jsou akcionáři srozuměni.  Na podpoře galerie podle Řeháka bude finančně tratit i městská část, která by mohla prostory pronajmout za tržní nájemné.

Foto: spalovka.cz
Čtěte také:
Výstava Sexismus? duševní erekci nevyvolá
Koťátková zkoumá, jak nás srovnala cesta do školy
Jak to udělat, aby pes nepoznal absenci zemřelé paničky

V galerii na konci května končí kvůli finančním potížím agentura Semma. Měla smlouvu do roku 2017, ale navrhla ukončení dohodou k 31. březnu, protože nemohla pro provozování nalézt dostatek peněz.
Do výběrového řízení, které pak vyhlásila radnice, se kromě PPF Art přihlásila ještě společnost myCode.  Tu založili v roce 2004 jako kulturní internetový portál Radek Krčil, Radek Váňa, Lukáš Malý a Jan Zachariáš a zabývá se zejména propagací designu.

Projekt firmy PPF Art doporučila radě odborná komise,  ve které byli Karel Srp, Zdeněk Lukeš nebo Věra Jirousová.  Firma městské části nakonec ročně zaplatí 720 000 korun, o 40 tisíc korun více než původně nabídla ve výběrovém řízení. Společnost tak v souladu s podmínkami dorovnala nabídku konkurenční myCode.

Galerie pojmenovaná po známém českém malíři vznikla v roce 1957. Největší slávu zažila v letech 1965 až 1970, kdy ji kurátorsky vedl Jindřich Chalupecký. V 70. a 80. letech se pak ve Špálově galerii konaly výstavy oficiálního umění.

K nové slávě nakročila pod vedením Jaroslava Krbůška od poloviny 90. let, kdy se profilovala jako galerie současného českého umění. Byla tu poprvé udělena i prestižní cena pojmenovaná právě po Chalupeckém.

Krbůšek vedl galerii  do roku 2002; poté mu Nadace Český fond umění, jež měla dům pronajatý od bytového podniku, dala výpověď a zajišťovala program sama. Galerii jen volně pronajímala, což vyvolalo protesty umělecké obce proti jejímu úpadku. Konkurz na nového nájemce byl však vyhlášen až v roce 2007.

Semma za více než dva miliony prostory Špálovy galerie zrekonstruovala, nájem platila přes 650 tisíc korun ročně.  Za dva roky tu uspořádala 16 expozic a tři externí akce. K povedeným výstavám patřil hned jeden z prvních projektů Absence v záznamu; dobrý ohlas měly i výstavy Evy Koťátkové nebo skupiny Rafani.

Foto: Radek Wohlmuth

Na dramaturgii a na formulaci výstavních témat někdy mělo vliv i marketingové uvažování nájemců spjatých s reklamním průmyslem. A to pak byl výsledek spíš negativní; nejviditelněji u výstavy Sexismus?

"Nejsem vůbec rád, že Špálovka končí, i když jsem to snad na den přesně před dvěma lety předpovídal," řekl v březnu serveru tyden.cz Jiří David, který se se svým týmem o Špálovku tehdy také ucházel.

 

Právě se děje

Další zprávy