Soud vyzval výtvarníka Týce k nástupu do vězení

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 2. 2012 7:18
Nezaplatil pokutu za to, že vyměnil skla u semaforů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Soud vyzval člena skupiny Ztohoven, který tvoří pod jménem Roman Týc, k nástupu do vězení. Tam jej v prosinci na měsíc poslal Obvodní soud pro Prahu 7. Umělec (vlastním jménem David Hons) totiž nezaplatil pokutu 60 000 korun za to, že vyměnil skla u semaforů na přechodech pro chodce v Praze. Informovala o tom televize Nova.

Hons proti rozsudku podal stížnost k odvolacímu soudu, ovšem neuspěl s ní. "Rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 7 nabylo právní moci. Aktuálně byl obžalovaný vyzván k nástupu výkonu trestu odnětí svobody," řekla soudkyně obvodního soudu pro Prahu 7 Jana Miklová.

Výtvarník, jenž v předchozích líčeních vystupoval pod příjmením Brudňák, se má hlásit v pankrácké věznici. "Já jsem teď zaskočený. Jsem překvapený tím, že už to frčí. Ale je to jednoduché, ten trest samozřejmě nepřijímám, ale podstoupím ho," sdělil Hons.

Foto: Nezapomente.cz

Hons se podle soudu dopustil poškozování cizí věci, protože v roce 2007 vyměnil v metropoli skla na 50 semaforech pro chodce za šablony s postavičkami v komických či lehce vulgárních situacích. Za to mu soud původně uložil peněžitý trest. Výtvarník byl původně obžalován také z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení.

Pokutu ale Hons zaplatit odmítl. "Kdybych zaplatil, přistoupím na to, že je to trestný čin. Já si nemyslím, že by umělecký projev byl trestný čin," řekl již dříve. Soudkyně proto jako alternativu zvolila měsíční vězení.

David Hons známý jako Roman Týc patří mezi zakládající členy umělecké skupiny Ztohoven. Na semaforech se po jeho zásahu objevili například beznohý muž, žena v sukni či oběšenec. Výtvarník čin vysvětlil tím, že jen pomohl panáčkům ze svěrací kazajky a uvolnit se.

Čtěte také:
Ztohoven půjdou k soudu za změněné fotky na občankách
Vytvořil člen Ztohoven díla z popela zesnulých?
Skupina Ztohoven dala na Staroměstské náměstí 28. kříž

Obhájce Michael Pokorný již předchozí rozsudek označil za nepřiměřený povaze obvinění a označil ho jako formalistický. Soud by měl podle něj vykládat právo se zřetelem k tomu, jak je společností vnímán čin. Soudkyně připustila, že veřejnost vnímá pozitivně uměleckou stránku Honsova činu, ale zdůraznila, že umělec svým jednáním způsobil škodu, kterou město podle spisu vyčíslilo na zhruba 82 tisíc korun.

Skupina Ztohoven je známá svými intervencemi do veřejného prostoru. Nejznámější je jejich akce Mediální realita z roku 2007, při níž se napojili do televizního vysílání v pořadu Panarama na ČT2 se simulovaným atomovým výbuchem.

Za dílo získali cenu od Národní galerie v Praze, ale také se dostali do konfliktu se zákonem, avšak nakonec byl čin vyhodnocen jako přestupek, příslušný městský úřad ale zamítl i to a skupina nedostala žádný trest.

Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. | Foto: Aukro

Zakryli také červené neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida, které svítilo nad Pražským hradem na konci funkčního období prezidenta Václava Havla. Týc na sebe upozornil i hrou Seber policajtovi čepici; jeho byla i socha ohořelého muže Ohnívání vystavená na Václavském náměstí poblíž místa sebeupálení Jana Palacha.

Naposledy o sobě dali vědět v půli června, den před 390. výročím popravy a uctění památky 27 českých pánů, kdy umístili na pražské Staroměstské náměstí 28. kříž. Chtěli tím prý vyvolat diskusi o historii i současnosti a poukázat na význam podobných památníků.

Podle Ztohoven další kříž k ostatním patří, má uctít památku Martina Fruvajna z Podolí, který ještě před popravou spáchal sebevraždu a sťat byl posmrtně. Podle nich je tak historií neprávem opomíjen.

Loni v září pak Roman Týc otevřel výstavu Vykradač hrobů, na níž obrazy ve stylu portrétů z náhrobních kamenů vytvořil z popela, údajně lidského. Tvrdil, že v krematoriích vznikají přebytky, tedy popel zesnulých, který končí často bez piety na skládkách. Chtěl tak prý otevřít diskusi o pokřiveném vztahu současné společnosti ke smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy