Sotheby's nabídne dvě Picassova díla

sim
2. 10. 2007 17:50
Podle odhadu vynese socha a obraz přes 65 milionů dolarů
Picassova La Lampe
Picassova La Lampe | Foto: Sotheby´s

New York - Do aukční síně Sotheby's míří dvě díla Pabla Picassa: mementa vztahů s jeho osudovými ženami. Experti odhadují, že se je podaří vydražit za částku přesahující 65 milionů dolarů.

Osmdesáticentimetrovou bronzovou sochu Tete de femme (Dora Maar) umělec vytvořil v roce 1941. Očekává se, že nebude prodána za méně než 20 milionů dolarů.

Druhým dílem je pak malba La Lampe z roku 1931 zachycující podobu jeho milenky Marie-Therese Walterové. "Měla by přinést mezi 25 až 35 miliony dolarů," oznámila aukční síň.

"Tete de femme (Dora Maar)" od Pabla Picassa
"Tete de femme (Dora Maar)" od Pabla Picassa | Foto: Sotheby´s

"Marie-Therese Walterová a Dora Maarová byly dvě ženy, které Picassa inspirovaly a ovlivnily víc než kdokoli jiný a cokoli jiného," komentoval nabídku pro Reuters ředitel prodeje Emmanuel DiDonna.

Ani jedno dílo dosud nebylo draženo, do aukce je dává Picassova rodina. Aukce začne 7. listopadu v New Yorku. Zájemci si budou oba kusy moci prohlédnout nejprve z kraje října ve výstavní síni Sotheby's v Londýně a poté - od 2. do 7. listopadu - v New Yorku.

Picasso patří k nejlepšímu artiklu na aukcích moderního umění, ale vrchol žebříčku mu nepatří. Nejdráže prodaným obarzem je teď obraz No. 5 Jacksona Pollocka, za který dal kupec před rokem 140 milionů dolarů. Opět milionů méně vynesl Klimtův portrét Adély Blochové-Bauerové.

Picasso je na na třetím a čtvrtém místě: jeho Chlapec s dýmkou se prodal za 104 milony dolarů, obraz Dora Maarová s kočkou za 95 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy